latinica  ћирилица
28/07/2021 |  12:38 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

До 15 година затвора за називање Српске геноцидном (ФОТО/ВИДЕО)

Радио-телевизија Републике Српске у посједу је допуна Кривичног закона Републике Српске, које су договорили представници парламентарних странака из Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

Ово представља одговор и заштиту од наметнуте одлуке о "забрани негирања геноцида" коју је донио одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, а овим се штите грађани Републике Српске и Српска.

Погледајте комплетан садржај који је у посједу РТРС:

1. Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

Измјене Кривичног закона Српске

2. Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

Измјене Кривичног закона Српске (Фото: РТРС)

3. Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

Одлука о високом представнику (Фото: РТРС)

4. Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Закон о непримјењивању одлука високог представника (Фото: РТРС)

Радна група Парламента Српске дефинисала је допуне Закона о допуни Кривичног закона Републике Српске, те их, по процедури упутила Влади Српске.

Влада Српске ће на сутрашњој сједници разматрати ово питање.