latinica  ћирилица
28/07/2021 |  12:50 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Суђење Новалићу и другима: Тужилаштво предочило нове документе и преписке оптужених

Улагањем материјалних доказа, данас је у Суду БиХ настављено суђење премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу и другима оптуженим за спорну набавку 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, које је из Кине за потребе Федералне управе цивилне заштите увезла компанија "Сребрена малина".
Новалић, Милићевић, Хоџић, Солак - Фото: klix.ba
Новалић, Милићевић, Хоџић, СолакФото: klix.ba

Тужилац Џермин Пашић је, међу многим препискама оптужених, предочио поруке које је власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић размијенио са бившим командантом јединица такозване Армије РБиХ на територији Сребренице Насером Орићем.

У поруци се Хоџић жали на Новалића, на шта му Орић одговара, између осталог, "лик није нормалан". Хоџић је потом написао: "Ја Фадила једним папиром могу закуцати".

Пашић је издвојио и поруку од 18. марта прошле године када је генерални секретар Владе ФБиХ Едита Калајџић поручила Новалићу да у вези цијене респиратора контактира Себију /Изетбеговић, која је директор Клиничког центра Универзитета у Сарајеву/.

Тужилац је поново предочио поруку коју је Едвин Кучуковић послао, а у којој упозорава да набављени респиратори нису за лијечење људи. Пашић је, такође, презентовао да су оптужени слали предфактуре за респираторе, а не фактуре.

Одбране су приговориле, наводећи да је то саставни дио пословања, преносе федерални медији.

Тужилац је у више наврата нагласио да су поједине поруке током комуникације брисане, те да у једној преписци Новалић пише "бришите поруке".

Калајџићева је у порукама упозорила Новалића да уговор треба одмах раскинути и тражити враћање новца, на шта је он, између осталог, написао како, када су паре отишле у Кину.

Истакнута је и комуникација између Хоџића и особе именоване као Асим, а за коју се од раније претпоставља да је ријеч о функционеру СДА Асиму Сарајлићу, у којој Хоџић оптужује Новалића да је најодговорнији.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Наредно рочиште заказано је за 30. јули.