latinica  ћирилица
28/07/2021 |  13:21 ⇒ 13:58 | Аутор: Агенције

Откривен кокаин вриједан 100 милиона на регати, ухапшени Србин и Хрват

Држављавнин Србије ухапшен је на Атлантику, у близини Азорских острва, са тоном кокаина на једрилици, којом су учествовали у регати. Осим Србину, лисице су стављене и Хрвату и Белгијанцу.
На једрилици откривена тона кокаина - Фото: blic.rs
На једрилици откривена тона кокаинаФото: blic.rs

Портал из Малаге пише да се сумња да је британски нарко-картел ангажовао тројицу искусних скипера да превезу кокаин, вриједан чак 100 милиона евра, сакривен у унуташњости једрилице у посебно направљеним бункерима.

- Дрога је заплијењена код Азорских острва, а утврђено је да је група ангажовала држављане Србије, Хрватске и Белгије који су вјешти у прелажењу океана и који су то већ више пута радили. Ријеч је о особама које је полиција раније истраживала и надзирала - наводе шпански медији.

Полиција је чамцима пресрела једрилицу која је одвучена до Гран Канарије.

- Агенти су више од два сата претраживали једрилицу како би нашли гдје је сакривен кокаин, а ухапшени су били изузетно мирни, јер су били увјерени да истражитељи не могу да пронађу пакете са дрогом - пишу медији.

Кокаин је био спакован у пакете од по килограм, а простор у коме су га држали је био изузетно скровит.

Процијењена вриједност заплијењеног кокаина је у Шпанији 40 милиона евра, док би у Великој Британији, за чије тржиште је наводно спреман, достигао вриједност преко 100 милиона евра.

- Шверцери су планирали дрогу да продају "на кило". Занимљиво је да су имали потпуно нов и креадтиван модус операнди - изнајмљивали су пловила која су и раније учествовала у регатама, пријављивали их за регате и тако се "шверцовали" са такмичарима и обичним грађанством. Истрага је показала да је ова једрилица била пријављена за познату туру још у јануару, те да су кренули из Ланзаротеа, а завршили на Мартинику и Малим Антилима, те да им је ти све вријеме био алиби за прелазак Антантика у кружној рути - пише Опинион де Малага и додаје да је кокаин требало да стигне у шпанску луку у Коста де Солу.

Пакети кокаина које су агенти шпанске полиције извукли из унутрашњости скупоцјене једрилице имали су више различитих ознака, а били су упаковани у целофане различитих боја.

- На некима од њих писало је "капо", а на другима су биле слике авиона и "ферарија".