latinica  ћирилица
28/07/2021 |  15:18 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Одобрено више од 760.000 КМ за 77 приправника

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске одобрио је данас 763.889 КМ за запошљавање 77 лица са високом стручном спремом који ће добити прилику да одраде приправнички стаж.
Завод за запошљавање Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за запошљавање Републике СрпскеФото: РТРС

Средства су одобрена у оквиру Програма подршке запошљавању младих, дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом у статусу приправника у 2021. години, саопштено је из Завода за запошљавање Републике Српске.

Циљ Програма је оспособљавање младих лица са високом стручном спремом са евиденције незапослених за полагање приправничког испита и самосталан рад у струци.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић изјавио је након сједнице на Палама да је обухваћено финансирање 100 одсто износа бруто плате лица у статусу дјеце погинулих бораца.

- Издвајање по једном приправнику у овој компоненти износи 9.920 КМ на годишњем нивоу, а темељи се на износу мјесечне плате након опорезивања од 550 КМ чији је бруто износ 826 КМ - појаснио је Вујичић.

Он је навео да су обавезе послодавца, којима су одобрена средства да у року од 30 дана од закључења уговора са Заводом прими приправника на обављање приправничког стажа и са њим закључи уговор о обављању приправничког рада у складу са законским прописима на пуно радно вријеме и на период од најмање 12 мјесеци.