latinica  ћирилица
28/07/2021 |  16:54 ⇒ 20:09 | Аутор: РТС

Одлука донесена - лик Николе Тесле биће на хрватском евру

Хрватско Национално вијеће за увођење евра потврдило је након састанака мотиве који ће се налазити на хрватским кованицама евра.
Евро-кованице (архив) -
Евро-кованице (архив)

Шаховница ће бити подлога на свим кованицама, карта Републике Хрватске на 2 евра, куна на кованици од 1 евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи, а мотив глагољице ће бити на кованицама од 5, 2 и 1 цент, преноси Индекс.

Министар финансија Хрватске Здравко Марић потврдио је да се ради на испуњавању кријетријума конвергенције, односно здравом и одрживом расту и елиминисању разних врста неравнотежа.

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић рекао је шта ће се догодити са цијенама и платама када евро буде уведен.

- Па оно што се показује до сада у свим земљама које су увеле евро је да је након увођења евра стандард порастао, односно да су плаће расле брже него цијене. Нема никаквог разлога не очекивати, ако је у свим чланицама било тако, да тако не буде и у Хрватској - поручио је Вујчић.

Претходно је хрватски премијер Андреј Пленковић навео да су грађани Хрватске изабрали Николу Теслу као симбол који ће бити на хрватском евру.

Из Народној банци Србије речено је да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра представљало присвајање културног и научног насљеђа српског народа.