latinica  ћирилица
28/07/2021 |  17:04 | Аутор: СРНА

Грујичић: Позив на српско јединство и одбрану демократије

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић и представници свих српских странака и удружења проистеклих из рата позвали су Србе на јединство и да потпишу петицију против одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".
Младен Грујичић - Фото: РТРС
Младен ГрујичићФото: РТРС

Грујичић је рекао Срни да су данашњем састанку присуствовали сви позвани и да је јединствен став да је неприхватљиво Инцково наметање закона.

- Позивамо све Србе и све разумне и доборнамјерне грађане да потпишу ову петицију и да се на тај начин одупремо правном насиљу, неуставном наметању закона, кршењу људских права и цивилизацијском враћању у средњи вијек - рекао је Грујичић.

Он је истакао да је ово борба за одбрану демократије и основних цивилизацијских и демократских начела и права.

Петицију против Инцкове одлуке за три дана је потписало више од 600 грађана Сребренице.

Ову активност заједно реализују општинска Борачка и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо потписивање петиције којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.