latinica  ћирилица
28/07/2021 |  19:16 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Раст БДП-а у Српској један од највећих у региону (ВИДЕО)

Република Српска биљежи позитивне економске показатеље, а раст БДП-а један је од највећих у региону.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Први пут премашио је БДП по глави становника у Федерацији БиХ. 994 КМ је просјечна нето плата, највећа у Републици Српској до сада.

Повећање плата и подршка привреди за вријеме пандемије дали су резултате, а привредници и економисти истичу да са наведеним мјерама Влада треба да настави и у наредном периоду.

Исплата пореза и доприноса за вријеме обуставе рада, исплата плата радницима, одгођено плаћање кредита, подршка послодавцима и подизање стопе неопорезивог дијела плате - све су ово мјере Владе Републике Српске у протеклом периоду када је буџет био једини ослонац за привреду. Мјере су дале резултате. Анализирајући БДП Републике Српске и Федерације БиХ у прошлој години можемо констатовати да је највећи удар привреда доживјела у првом кварталу. До краја 2020. Република Српска консолидовала је стање да би у ову годину ушла стабилнија.

- На пола године како буду показивали подаци моје лично мишљење је да ће БДП пер капита у Републици Српској бити први пут већи него у Федерацији БиХ. Тај интензитет раста треба одржати, раст треба да буде одржив а да се ми у БиХ такмичимо ко може боље и ко може више. Фокус мјера треба да буде на породици и треба да буде на реалцији Влада и привреда и на тај начин можемо очекивати интензивнији раст - рекао је економиста Саша Стевановић.

Интензивнији раст остварен је и због повећање личне потрошње, али и запослености. Растао је и профит пословне заједнице који је у плусу 23 процента. Из Уније удружења послодаваца истичу да су бројне мјере дале резултате којом су очувана радна мјеста и наглашавају да је потребан план за најављену инфлацију.

- Смањење опорезивања рада и подршка технолошком опоравку. Имамо довољно добрих доказа да је то прави пут за боље стање. Што се тиче инфлације, инфлација је неминовна. Једини начин за спречавање инфлације је раст плата - навео је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Само значајније улагање у технологију може да допринесе бољим економским показатељима, па би с тим у вези требало наћи баланс када је ријеч о подизању плата и продуктивности производње. Када је ријеч о платама реализована је идеја о просјеку од 500 евра. Растао је и извоз, тако да је у овој години премашио за 12 одсто рекордну 2019. годину.

- Ове године имамо просјечну нето плату у висини од 994 конвертибилне марке што је највећа просјечна нето плата у Републици Српској до сада. Онда можемо рећи да идемо у добром правцу и да је опоравак привреде сигурно нешто што очекујемо и у другој половини ове године - сматра Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Перо Ћорић предсједник Привредне коморе Републике Српске навео је да је веома битно да има позитивног помака и у расту извоза који је веома битан.

- То је посљедица углавном опоравка тржишта на која Република Српска највише извози и има највећу спољнотрговинску размјену - додао је он.

Да би Српска одговорила изазовима, важан је договор Владе, привредника и синдиката.

- Прошле године је 130 милиона марака била директна подршка привреди, очувању радних мјеста и плаћању доприноса. То се манифестовало да је ове године око 300 милиона марака само за првих пола године прикупљено више прихода него претходне - навео је Стевановић. 

Прошле године забиљежен је пад БДП и то за минус 2,8 одсто. Међутим, на крају ове године очекује се раст бруто домаћег производа од четири до 4,5 одсто.

У септембру би због повећања прихода већих од планираних требало да буде усвојен и ребаланс буџета.