latinica  ћирилица
28/07/2021 |  19:17 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Без полисе која покрива хитне љекарске интервенције не идите на путовање (ВИДЕО)

Без полисе која покрива хитне љекарске интервенције о путовању не треба ни размишљати. Грађани могу да бирају између путног осигурања које нуде осигуравајућа друштва и ино образаца Фонда здравственог осигурања. Потенцијалне услуге осигураватељи ће наплатити, а ино образац је бесплатан.
Одмор - Фото: РТРС
ОдморФото: РТРС

Планирати путовање, а не планирати осигурање? Све је мање путника који на пут не носе никакву полису. Божана Вујмиловић каже – ино образац се подразумијева, посебно када се на пут креће са дјецом.

- Да имам за сваки случај, да се нађе. Путујемо с надом да неће требати - каже Вујмиловићева.

Много је, кажу у Фонду здравства, оних који овако размишљају. Посебно у сезони љетних годишњих одмора. Прошле године, због ограниченог кретања узрокованог пандемијом вируса корона, издато је тек нешто више од 11.500 ино образаца, тек петина оних из 2019. године. Ове године, до сада је издато готово 14.500 ино образаца.

- Потребно је да се оде код свог породичног љекара, да се добије једна потврда којом се доказује да је осигурано лице способно за пут и са том потврдом долази у надлежну пословницу Фонда и на основу те потврде ми издајемо ино образац - навела је Дарија Филиповић Остојић портпаролка Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

У Фонду напомињу, овај документ гарантује бесплатну хитну помоћ у земљама са којима БиХ има споразум, чак и у случају ковида 19. Сваки осигураник има право на укупно 60 овако осигураних дана током године.

- Када дође у земљу у којој борави потребно је да се јави ФЗО и да му се на основу ино обрасца изда болеснички лист који служи као здравствена књижица током боравка у тој земљи - додала је Филиповић Остојић.

Ино образац треба разликовати од путног осигурања, јер он покрива трошак хитне медицинске помоћи. Полиса осигурања, покрива и неке додатне трошкове, а за марку, до марку 80 по дану, осигурава се штета и до 40.000 марака.

- Нису само нужни трошкови лијечења, него и све попратно шта се може десити, па чак, до уговорене суме осигурања, и зубобоља да вас ухвати, што нећете баш наћи у сваком граду Дом здравља у којем то можете поправити - навео је Бојан Поповић Управни одбор Удружења осигуравајућих друштава Републике Српске.

Дође ли до незгоде у било којој од 17 држава са којима постоји споразум о здравственом осигурању путник који има ино образац добиће бесплатну хитну медицинску помоћ, а трошкове лијечења платиће Фонд здравственог осигурања.

Власник полисе осигурања може рачунати на поврат новца када се врати с пута. Деси ли се незгода путнику који нема ни ино образац ни полису путног здравственог осигурања, трошкове ће платити из свог џепа.