latinica  ћирилица
28/07/2021 |  21:09 ⇒ 22:05 | Аутор: sputniknews.com

Нијемци заинтересовани за улцињску Солану

Црна Гора и Њемачка ускоро би могле да закључе уговор о унапређењу пословне сарадње у области одрживости природних потенцијала.
Улцињ-Солана (Фото: Саво Прелевић) -
Улцињ-Солана (Фото: Саво Прелевић)

Уговор би био уско везан за улцињску Солану и улагање у обнову производње соли и очување еколошког ризорта.

То произилази из извјештаја Комисије за процјену тржишне вриједности имовине, у који су увид имале Вијести. Извјештај Комисије претходио је једногласној одлуци Савјета за приватизацију прошле седмице да имовина бивше фабрике соли, на скоро 15 милиона квадрата, остаје у државној својини.

У документу се наводи да је секретарка Комисије Сњежана Павићевић, крајем априла имала састанак са амбасадором Њемачке у Подгорици Робертом Вебером, који је тада показао велику заинтересованост своје земље за рјешавање проблема Солане.

Вебер је, пише у извјештају, поручио да је рјешавање имовинско-правног статуса предузећа од круцијалног значаја за велику финансију подршку коју Њемачка жели да уложи у покретање производње и унапређење еколошког ризорта.

У тексту се подсјећа да је 2001-2002. спроведена масовна ваучерска приватизација Солане, и да су три највећа власника капитала тада постали Фонд ПИО са 26,86 одсто, Еурофонд са 20,39 одсто и Фонд Монета са 11,04 одсто. 
 
Стечај у Солану је уведен 2005. године у моменту када је Еурофонд посједовао 33,87 одсто капитала, при чему је до 2008. године, путем емисија за докапитализацију, повећао власнички удио на 70 процената.

Продаја стечајне масе, према извјештају Комисије, покушана је безуспјешно 15 пута, први пут 2012. године. Приликом оглашавања петнаестог поступка за продају стечајне масе јавним надметањем, у марту 2019. године, имовина предузећа је процијењена на 132,191 милион евра. Као и на свим претходним лицитацијама није се појавио заинтересовани купац због неријешеног имовинско-правног статуса предузећа.

На основу прометованих цијена акција од оснивања предузећа до данас, тврди Комисија, произилази да 14,5 милиона квадрата земљишта не улази у капитал предузећа, већ представља државну својину. Додаје се "да је и на данашњи дан у листу непокретности КО Улцињско поље, уписано као основ права коришћење, а не власништво у корист Солане".
 
- Дакле у Управи за некретнине никад није спроведен упис својине - тврде у Комисији.
 
Руководство Еуроинвеста, који управља Еурофондом, рекло је Вијестима да није тачно да земљиште Солане није било укључено у процес ваучерске приватизације и најавили су тужбу против државе.