latinica  ћирилица
28/07/2021 |  21:19 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Позив Србима у СИПА да не поступају по налозима Тужилаштва (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће, ако Тужилаштво БиХ одлучи да приводи људе, предложити да Народна скупштина Републике Српске одбаци дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске, а МУП задужи да физички спречава њихову активност.
Милорад Додик (фото:atvbl.com) -
Милорад Додик (фото:atvbl.com)

Додик је позвао све Србе у Агенцији за истраге и заштиту БиХ да не поступају по налозима Тужилаштва у вези са наметнутим законом од стране одлазећег високог представника о кажњавању "негирања геноцида и величања ратних злочинаца", те истакао да томе морају да се супротставе.

- Захтијевам од директора СИПА да не поступа по тим налозима и да не поступа ниједан Србин. Вјерујем да ће и Хрвати прихватити да не поступају по таквим стварима, јер ће се тако нешто и њима десити убрзо - рекао је Додик.

Додик је увјерен да ниједан српски тужилац и судија неће поступати по Инцковој одлуци, те да ће се заложити да заштити сваког грђанина Републике Српске.

- Позивам све људе у Републици Српској, приликом сваког сазнања о евентуалном дјеловању СИПА или обавјештајне службе, да обавијесте надлежну полицију - рекао је Додик у разговору за Алтернативну телевизију.

Навео је да ће у функцији бити посебан број у Републици Српској, путем којег ће грађани Српске информисати полицију уколико им је потребна заштита.

- Полиција Српске је већ добила налог да наше људе штити и брани - шта год то значило. Ако неко покуша да хапси, приводи, полиција Републике Српске ће то спречавати - изричит је Додик.

Додик сматра да ће свеопшти отпор у Републици Српској наметању допуна Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" показати сву његову бесмисао, а највише бесмисао функционосања БиХ.

- Ово ће показати сав неуспјех БиХ и саме интервенције коју је наметнуо Инцко - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби раније рекли да је у Сребреници био тежак злочин и да је страдало много Бошњака, али да се исто тако не може прихватити квалификацију коју желе да наметну.

- Не можемо да прихватимо да постоје Срби који су готово у идентичном броју страдали и да они буду занемарени од правосуђа - рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство да су представници политичких партије из Републике Српске дошли до јединственог става о овом питању, те оцијенио важним то што су се представници политичких странака из Републике Српске сагласили да нема легитимно изабраног високог представника.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је на овом састанку разговарано и о формирању концентрационе, односно владе националног јединства у којој би била и опозиција, а њен циљ би био да се пониште све наметнуте одлуке високих представника.

Навео је да прихвата да се формира Влада у којој ће бити лидери партија сходно њиховој величини и учешћу у политичком животу Републике и да се на тај начин окупе.

- Разговараћемо о томе и у наредним данима. Спреман сам и понудио сам на претходном састанку лидера партија Српске да поднесем оставку на мјесто члана Предсједништва, као и да то ураде и сви посланици и чланови Савјета министара, односно да се повучемо из тих органа, што би била јака порука - рекао је Додик.

Додик каже да би циљ концентрационе Владе био да се Српска врати у уставну позицију везано за Устав БиХ, односно да се пониште све наметнуте одлуке високих представника, као и оне неуставне.

- Такође, циљ би био да се повучемо из споразума о војсци који смо дали, као и споразума о индиректним порезима, те на том плану формирамо своју институцију, да се повучемо из споразума о Високом судском и тужилачком савјету, те да се правосуђе организује у складу с оним што је предвиђено уставима Српске и БиХ - појаснио је Додик.

РТРС/СРНА