latinica  ћирилица
28/07/2021 |  22:25 ⇒ 29/07/2021 | 07:59 | Аутор: РТРС

Ђуричић: Одазваћу се позиву уколико га доставе институције Српске, али не и СИПА (АУДИО)

Новинар РТРС-а Бранимир Ђуричић, против којег је предсједник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву због, како наводи, порицања геноцида у Сребреници, рекао је вечерас да ће се одазвати уколико му институције Републике Српске доставе позив на саслушање, али не и уколико то учини СИПА.


Бранимир Ђуричић - Фото: РТРС
Бранимир ЂуричићФото: РТРС

- Ако ми институције Републике Српске доставе позив наравно да ћу се одазвати, али ако ми СИПА достави позив претпостављам да се нећу одазвати с обзиром на то да ћу и на тај начин показати да не поштујем покушај наметања закона о негирању геноцида. У сваком случају, нећу правити никакве инциденте, препустићу Агенцији за истраге и заштиту БиХ да учини све по сили закона што мисли да треба да уради - рекао је Ђуричић, који је и предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске.

Ђуричић је подсјетио да је потомак жртава јасеновачког геноцида, истичући да никада неће пристати на то да се геноцид у Јасеновцу поистовјећује са ратним злочином почињеним над Бошњацима у Сребреници.

- Као представник Удружења новинара Републике Српске, политиколог и новинар сматрам да имам право да преиспитам све судске одлуке и да апсолутно не могу да останем нијем на покушај наметања закона и ускраћивања слободе мишљења - рекао је он.

Ђуричић је истакао да никада није ниподаштавао бошњачке жртве нити жртве било којег другог народа.

- Међу првима сам у Поточарима положио цвијеће и то за борце који су заробљени па стрељани, али ни то наравно никада нећу моћи приписати томе да сматрам, односно да ћу моћи изговорити да сматрам да је у Сребреници био геноцид. Као политиколог и новинар оцјењујем да тамо није било нити намјере нити је могуће свести геноцид на ниво општине, поготово ако је огромна већина цивила поштеђена те ратне страхоте - нагласио је он.

Ђуричић је поручио да ће, с обзиром на то, увијек преиспитивати судске одлуке без обзира на то да ли их је неко наметнуо, да ли су изгласане у редовној процедури или је запријећена затворска или друга казна за изречени став.