latinica  ћирилица
29/07/2021 |  08:25 | Аутор: СРНА

Спојен Пељешки мост

Пељешки мост је потпуно спојен подизањем посљедњег, 165. сегмента челичне распонске конструкције, и протеже се од Комарне на копненој страни, до Бријесте на Пељешцу, а скратиће пут од Загреба до Дубровника за два часа, док прелазак преко њега неће бити наплаћиван.

Мост има 13 распона, од којих је пет главних дужине 285 метара, шест централно постављених армиранобетонских пилона висине 33 метра, те двије траке заједно са зауставном траком која ће служити за одржавања моста, преноси ХРТ.

Посљедњи елемент који је синоћ постављен дуг је 18 метара, а симболички су постављање довршили хрватски премијер Андреј Пленковић, министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић, дубровачко-неретвански жупан Никола Доброславић и предсједник Управе Хрватских цеста Јосип Шкорић.

Пленковић је на свечаности на мосту ноћас иза поноћи поручио да је ово велики дан за хрватски народ.

- Пељешки мост је генерацијски пројекат за који има пуно заслужних, а Хрватска је њиме остварила стратешки циљ спајања своје територије - рекао је Пленковић и нагласио да је мост спојен три мјесеца прије плана, упркос пандемији вируса корона.

Он је истакао да мост не спаја само Хрватску, него и ЕУ, не дијели него повезује Хрватску и БиХ, те представља трајну тековину не само садашње, него и свих влада и сазива Хрватског сабора, жупанија, жупана, заступника и свих оних који су тежили остварењу тог циља.

На свечаности је био и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, који је рекао да је овај пројекат добар и за БиХ.

- Ми смо много допринијели томе да многи у БиХ схвате да је овај пројекат добар и за њих. Мислим да ће то схватити и они који сада у то сумњају. Бојим се да ће Неум имати толико гостију да ће нам требати још један Пељешки мост - рекао је Човић.

Радови се настављају, а прва возила од Комарне до Бријесте требало би да прођу на прољеће, када ће мост и званично бити отворен.

ЕУ је пројекат суфинансирала са 357 милиона евра, односно са 85 одсто прихватљивих трошкова, док укупна вриједност пројекта премашује 526 милиона евра.

Идеја за изградњу овог моста родила се још 1990-их, а први припремни радови почели су прије 15 година.