latinica  ћирилица
29/07/2021 |  08:27 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Калабухов: Пријетња БиХ није Русија, него они који подривају дијалог конститутивних народа

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да се Русија ни на који начин не може сматрати пријетњом за БиХ, јер се залаже за свестрани развој равноправних и обострано корисних односа са БиХ.
Игор Калабухов - Фото: Глас Српске
Игор КалабуховФото: Глас Српске

- Пријетњу представљају они који јој категорички намећу смјернице развоја, мијешају се у унутрашње политичке процесе, својим неодговорним дјеловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ - рекао је Калабухов за "Глас Српске".

Коментаришући тврдње одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да је примјетан нарастајући утицај Русије и Кине у БиХ, Калабухов је навео да је високи представник у БиХ особа која фокусира напоре цијеле међународне заједнице, укључујући Русију и Кину.

- Нажалост, посљедњих година високи представник почео је себе доживљавати, не као посредника у спровођењу Дејтонског мировног споразума, већ као проводиоца искључиво "европске идеје", којој наводно сметају "малигне снаге" - нагласио је Калабухов.

На питање како коментарише Инцков позив упућен ЕУ да се јаче ангажују у БиХ само због јачања утицаја Русије и Кине, Калабухов је истакао да је одређивање приоритета спољне политике искључива надлежност БиХ, а не високог представника и његове канцеларије.