latinica  ћирилица
29/07/2021 |  09:47 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Упитан смисао Парламента ако други имају овлаштења

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да свако ко подржава да законе доноси високи представник Валентин Инцко - подржава протекторат, а да представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ неће учествовати у томе.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Ако се већ дрзнуо да доноси законе, нека се онда уплиће у све живо. Поставља се питање смисла учешћа у парламенту ако други имају овлаштења - рекла је Бурсаћева за Независне новине"

Она је нагласила да ће ово утицати на све, али да не види одговорност представника Републике Српске, него онога ко се усудио да узурпира законодавна овлаштења.

Бурсаћева је рекла да не зна како функционише систем финансија у институцијама БиХ у техничком смислу, да није упозната о детаљима, те да се сва питања о буџету и изборима могу упутити ОХР-у и Инцку.

Посланик ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ Мира Пекић рекла је да су представници из Републике Српске потпуно свјесни свих обавеза и свих закона који су у процедури и да буџет заједничких институција није још донесен, те да је то политичка прича и да треба поставити питање коалиционим партнерима зашто буџет није донесен у децембру прошле године.

- Ми смо свјесни свих обавеза, али наметање било каквих закона или било каквих рјешења од високог представника нама из Републике Српске сасвим је довољан разлог да не учествујемо у одлучивању и да донесемо одлуку какву смо донијели. Са друге стране, поставља се питање, ако је високи представник наметнуо измјене једног закона, исто тако може да наметне и закон о буџету, изборни закон и све друго - рекла је Пекићева.

Пекићева је нагласила да се сад поставља питање да ли је уопште потребан парламент БиХ да одлучује и да ради у овом саставу и на овај начин.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ и одлучили да српски представници неће учествовати у раду и одлучивању заједничких институција.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".