latinica  ћирилица
29/07/2021 |  11:41 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Вучић: До 2023. године без граница за грађане Србије, Албаније и Сјеверне Македоније

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да до 1. јануара 2023. године између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније не би требало да буде граница за грађане тих земаља.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Сама идеја је историјска и одавно је било време да побјегнемо из односа колонија у коме смо питали друге шта да радимо. Вријеме је да узмемо ствари у своје руке и одређујемо своју будућност - поручио је Вучић у обраћању представницима више од 350 предузећа из региона на Економском форуму за регионалну сарадњу у Тирани.

Он је указао да би то значило за грађане три земље да могу да путују од Београда до Тиране без заустављања.

- Кад се увежемо у систему, знамо и ко су људи из организованог криминала и све три земље реагују заједнички. Тиме вежемо све наше капацитете, постајемо јачи и сви знамо да ће свако да чува своју независност, сувереност, али да будемо заједно јачи - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да би сарадња могла да доведе до попуста за грађане из три земље на возне карте и путарине, "ако то допусте из ЕУ", али и допуста за услуге.

Вучић је поручио да Србија, Албанија и Сјеверна Македонија могу да буду развојна машинерија раста овог дијела региона, али да владе ових земаља морају да олакшају привредницима да уштеде новац и реинвестирају га.

Он је навео да ће ове три земље завршити годину са укупно 76 милијарди бруто домаћег производа /БДП/, што је мање од БДП-а Словачке и истакао да би у сарадњи могли да их престигну за пет до шест година.

- Није тачно да Србија добија највише. Није тачно јер сви добијају, како не добијају, ако грађани Србије могу без задржавања до Скадра или Скопља без задржавања. Довољно је да будете на територији једне земље, а софтверски размијењујемо све - рекао је Вучић.

Он је додао да се отвара "безброј могућности и ниједна од њих није лоша за било кога".

- Оно што ми радимо то је да показујемо да прошлост можемо да оставимо иза себе, гледамо у будућност и прије свега у од овога људи могу да имају само користи, не штете, ово је уперено према светом и једином могућем циљу да грађани живе боље, није уперено ни против кога - поручио је Вучић.