latinica  ћирилица
29/07/2021 |  11:44 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Отворена манифестација Златне руке Поткозарја (ВИДЕО)

У Приједору је отворена манифестација Златне руке Поткозарја. Ове године, окупила је више од 20 учесника. Организатор манифестације је Туристичка организација града Приједора уз подршку Градске управе.
Манифестација Златне руке Поткозарја - Фото: РТРС
Манифестација Златне руке ПоткозарјаФото: РТРС

За учеснике манифестације, ово је прилика за промоцију њиховог рада, подсјећање на традицију нашег народа, али и њено очување да би се пренијела на млађе генерације.

- Имамо доста изворних ручних радова, старе преко 100 година, које су радиле наше мајке, баке али има и ових које смо ми преузели од њих и научили да радимо - истакла је ТЈадранка Мијић предсједница Кола српских сестара  из Приједора.

Поред етно садржаја, била је ово и прилика за промоцију домаћих производа, попут природних сокова.

- Овај вид промоције је за сваку похвалу, тако да ми чисто нудимо наше сокове да људи пробају, да дођу да се упознају - навео је Радивој Вујковић из Пољопривредне задруге "Кооператива Приједор".

Ове године манифестација је осим излагача из Приједора, окупила и учеснике из Новог Града, Оштре Луке, Козарске Дубице, Градише, Српца и Бањалуке.

- Осим само изложбено – продајног карактера биће и такмичарски карактер за посјетиоце који ће моћи да гласају за најљепши уређен штанд - истакла је Амира Ганић директорка Туристичке организације града Приједора.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић навео је да Приједор заједно са туристичком манифестацијом подржава овакве пројекте.

- Наставићемо да одржавамо традицију и овим људима који су заиста смогли снаге да раде нешто код својих кућа, помогнемо на најбољи могући начин - додао је он.

У културно умјетничком дијелу манифестације, наступило је Српско културно умјетничко друштво "Доктор Младен Стојановић" и Културно умјетничко друштво "Козарац", док ће на затварању, сутра , наступити Тамбураши друштва Милан Егић из Брезичана и Удружење за очување традиције Приједор.