latinica  ћирилица
29/07/2021 |  12:30 | Аутор: СРНА

Одбијен приступ нон-пејперу о промјени граница на Балкану

Савјет Европе дефинитивно је одбио захтјев за приступ документу који се односи на наводни "словеначки нон-пејпер о промјени граница на западном Балкану".

- Тражени документ обрађује врло осјетљиву тему, а његово објављивање имало би јасан и директан утицај на односе ЕУ са сусједством, поткопавајући тиме јавни интерес за међународне односе - потврдили су из Европског савјета аустријској агенцији АПА.

Почетком јуна аустријско вијеће потврдило је агенцији АПА да постоји документ везан уз наводни словеначки нон-пејпер о промјени граница на западном Балкану.

Међутим, након што су испитали случај, одлучили су да не одобре приступ документу, јер случај потпада под изузетке Директиве, према којој институције могу да одбију приступ документима чије би објављивање "угрозило јавни интерес, посебно међународних односа", наводи Н1.

Наводни словеначки нон-пејпер подигао је велику прашину средином априла и на западном Балкану и у Словенији, јер се њима предлагала промјена граница на западном Балкану или "завршетак распада Југославије".