latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:35 ⇒ 15:29 | Аутор: Независне

Човић: Инцко дошао као пријатељ, а одлази као неко ко је уназадио БиХ

Валентин Инцко, високи представник, који за који дан одлази из БиХ, значајно је уназадио све пројекте у БиХ, рекао је на конференцији за новинаре Драган Човић, лидер ХДЗ-а, и замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ.
Драган Човић (Фото: @Dragan_Covic) - Фото: Тwitter
Драган Човић (Фото: @Dragan_Covic)Фото: Тwitter

Човић је одговарајући на новинарско питање рекао да нема ништа казати о Инцку.

- Валентин је у БиХ дошао као пријатељ, бојим се да одлази као неко ко је значајно уназадио све пројекте у Босни и Херцеговини. Мислим да задњих година дјелује с једне платформе - неке политике која није политика БиХ - рекао је Човић, додајући да то нема везе с посљедњом одлуком коју је наметнуо.

Очекује да ће с Кристијаном Шмитом бити врло добра сарадња.

- Очекујем да бх. власт преузме одговорност за посао. Пријатељи нам помажу да се стабилизујемо, али ми морамо преузети одговорност. Волио бих да пријатељи извана на сличан начин размишљају - рекао је Човић.

Он је рекао да је чињеница да водимо расправе које се тичу времена рата и сличних тема, "а у други план се стављају евроатлантски пут земље, односно Изборни закон који смо требали увелико привести крају".

- Из ХДЗ и ХНСа смо рекли да настављамо тражити рјешења како да профункционише овај простор да не бисмо ушли у још дубљу кризу, а назнаке такве кризе чујемо сваки дан - рекао је Човић.

Нагласио је да је имао неколико састанака с међународним и домаћим званичницима, који су били врло продуктивни.

На питање новинара ко се с ким састаје везано за бојкот и како то разријешити, Човић је рекао да је данас имао три-четири састанка и с међународним представницима и с представницима странака и да ће се наставити, али "даље од очију јавности, јер је више штете него користи ако се буде састанчило пред очима јавости".

- Наставићемо и даље те разговоре и мислим да је август добар период да покушамо постићи договоре и искористити ово вријеме - рекао је Човић.

На упит новинара јесу ли Срби криви за неодржавање сједница Парламентарне скупштине и Савјета министара, Човић је рекао да нису Срби једино одговорни што данас није одржана сједница Савјета министара, те да се то тако не може рећи.

- Морамо разумјети, постоје ресори и подијељени су између народа и ти људи морају сјести и договарати се. Сви они који желе избјећи неке одлуке не дођу на сједницу исто тако је данас пролонгирана сједница и не мислим да је само једна страна одговорна за нешто у БиХ - казао је Човић.

Тврди да није реално правити захвате на Уставу јер су далеко од двотрећинске већине.

- Морамо стабилизовати односе и не може мени неко рећи да сам фашиста, јер је БиХ моја земља, и не може ми нико рећи да је више воли од мене - рекао Човић.

Такође, истиче да је без договора три народа, све друго утопија и да ће се само вртјети у круг.

Очекује од међународне заједнице да помогну, али да народи у БиХ треба да доносе одлуке.

- Ко је починио злочин треба рећи правосудна институција која је мјеродавна, а не неке инситуције које неко покушава градити на фамилијарној бази - рекао је Човић.