latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:50 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Голић: У санацију јавних објеката уложено 20 милиона КМ

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да је за посљедњих пет година уложено 20 милиона КМ у реконструкцију јавних објеката широм Српске, у којима је знатно повећана енергетска ефикасност.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је најавила да ће до 2026. године бити уложено још више од 20 милиона евра у реконструкцију јавних објеката, чиме ће бити побољшана енергетска ефикасност у укупно 100 таквих зграда у Републици Српској.

- У оквиру претходног пројекта, који је трајао од 2015. до 2020. године, санирана су 33 објекта у 21 општини и граду, за шта је издвојено око 20 милиона КМ - навела је Голићева.

Она је истакла да је, у оквиру наставка пројекта, који је постао ефективан крајем првог квартала прошле године и који ће трајати до 2024. године, планирано да се санира још између 30 и 35 јавних зграда, у зависности од расположивих средстава.

Од тога су, напоменула је Голићева, већ завршени грађевински радови на 17 објеката, а у току су радови на још њих 10 широм Републике Српске.

- За радове у наставку пројекта кроз сарадњу са Свјетском банком обезбијеђено је 10,9 милиона евра, а осим тога, за радове на појединим објектима кроз контрибуцију средстава биће обезбијеђен и одређени новац из развојних пројеката које проводи УНДП - истакла је Голићева.

Она је најавила да министарство планира и у наредном периоду да ради на унапређењу енергетске ефикасности у Републици Српској, јер је то препознато као један од главних циљева развоја друштва, пратећи трендове који су прихваћени на западу.

Голићева је навела да је планирано, осим текућих активности за шта су обезбијеђена средства кроз сарадњу са Свјетском банком, да постане ефективан и пројекат за који су обезбијеђена грант средства у износу од 10 милиона евра од Њемачке развојне банке КФW.

- Тим средставима ће се финансирати реконструкција 20 објеката - 10 вртића и 10 школа широм Републике Српске - најавила је Голићева.

Она је указала да је веома значајна реконструкције јавних зграда у Републици Српској са аспекта енергетске ефикасности јер су кандидовани објекти већином из неразвијених заједница од којих су многе биле погођене ратним дејствима у протеклом рату.

Голићева је напоменула да је прије, а посебно након рата, због недостатка финансијских средстава одржавање тих објеката било на веома незавидном нивоу.

- Имајући у виду да се већином ради о вртићима, школама и здравственим објектима, гдје су корисници најосјетљивије категорије, само улагање у реконструкцију и санацију има великог значаја, јер се угодност боравка у објектима подиже на ниво на којем је у много развијенијим друштвима - истакла је Голићева.

Она је рекла да се реконструкцијом тих зграда, постижу уштеде у топлотној енергији, јер њихови корисници добијају много већи комфор за мање годишње трошкове у односу на оне које су имали прије реконструкције и санације.

Према њеним ријечима, реконструкција јавних објеката је важна и када се имају у виду обавезе у Енергетској заједници у погледу смањења емисије стакленичких гасова, јер је неопходно да Република Српска прати европске и свјетске трендове у тој области.

- С тим у вези, један од важнијих циљева је и прелазак са фосилних горива на еколошки прихватљиве енергенте - истакла је Голићева.