latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:55 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Кустурић: Пожар на планини Столац под контролом

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске учествовали су у поновној операцији гашења пожара на сјеверним обронцима планине Столац, која је удаљена километар од границе са Републиком Србијом и Националним парком Тара, изјавио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Кустурић је навео да су припадници Хеликоптерског сервиса, у координацији са Шумским газдинство "Панос" из Вишеграда и Републичком управом цивилне заштите, успјели пожар ставити под контролу уз изузетне напоре тако да не представља пријетњу за људе и објекте.

- У операцији гашења пожара, јуче и данас, избачено је 30 тона воде и за потребе гашења и извиђања пожара извршено 32 лета, укупног трајања шест часова и 35 минута - истакао је Кустурић.

Он је нагласио да је пожар захватио црногоричну шуму на веома неприступачном и стрмом планинском терену на коме доминира ендемска врста Панчићева оморика.

- Терен, чија је надморска висина 1.300 до 1.400 метара, увелико је отежавао гашење пожара са земље, али и из ваздуха уз додатне потешкоће изазване високим температурама - појаснио је Кустурић.

Припадници Хеликоптерског сервиса учествовали су у гашењу пожара на истој локацији и 14. и 15. јула.