latinica  ћирилица
29/07/2021 |  14:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Турковићева је искључиво функционер СДА, а не министар

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је министар иностраних послова Бисера Турковић посљедња у БиХ која има право да говори о недоласку на посао и поштовању закона у овој земљи.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Турковићева се на сједницама Савјета министара и парламента БиХ појављује само кад добије одлуке и налог од свог јединог шефа Бакира Изетбеговића. Према свему осталом, укључујући и законе и њен дио посла у Савјету министара, Турковићева се односи игнорантски бахато - рекао је Кошарац Срни, коментаришући данашњу изјаву Турковићеве да ће они који, како каже, блокирају рад институција сносити посљедице.

Кошарац је истакао да би се могао написати дебели роман о неуставном и незаконитом понашању Турковићеве, која на много начина не поштује чињеницу да по Уставу БиХ спољну политику води Предсједништво БиХ.

- Смијешно је да се госпођа Турковић позива на законе. Једино на шта она може да се позива јесу страначки документи и одлуке органа СДА јер једино то поштује и извршава. Турковићева није министар иностраних послова у Савјету министара, већ искључиво функционер СДА који својим дјеловањем наноси штету цијелој БиХ - указао је Кошарац.

Он је нагласио да пријетње Турковићеве евентуалним отказима представљају празну причу и глупост без преседана.

- Турковићева би требала да се информише о томе како се бирају и смјењују министри у Савјету министара. То што она прича је празна прича, намијењена бошњачкој јавности и медијима блиским СДА. Кад је ријеч о министрима и замјеницима министара из Републике Српске, ми за свој рад одговарамо онима који су нас изабрали, укључујући, прије свега, институције и грађане Републике Српске, који сматрају да одлуке у овој земљи не треба, нити смије да доноси странац, већ изабрани и именовани представници грађана - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је то оно што траже представници Републике Српске и због чега се неће враћати у заједничке институције све док се не поништи наметнути закон и док постоји било каква могућност да страни тутор ради посао институција власти у БиХ.