latinica  ћирилица
29/07/2021 |  16:01 | Аутор: СРНА

Радмановић: Инцко је паралисао БиХ

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је Срни да су Валентин Инцко и његова одлука разлог "парализе рада парламента", јер је наметнуо непримјењив, антицивилизацијски, антиевропски и тоталитарни закон.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је навео да истинско сагледавање прошлости никада није било само на бази неке судске пресуде, те да је Валентин Инцко наметањем одлуке о допуни Кривичног закона БиХ ућуткао све оне који се баве научним истраживањем дешавања у БиХ.

- Озбиљни људи који се баве ратном прошлошћу, а који су били у независној Комисији за истраживање страдања у Сребреници, међу којима су и међународни стручњаци, дали су своје виђење и судове о тој теми. Ова Инцкова одлука је удар на сва научна истраживања - рекао је Радмановић.

Радмановић је додао да се појавио и један број оних који мисле и тврде да је истина само оно што је неки суд закључио, што није тачно.

- Злочина и злочинаца је било на свим странама и међу свим народима у БиХ, а независне комисије и постоје да истражују злочине свих врста. Опредијелити се и кренути према једном народу и рећи то су они који су извршили злочине, једноставно није тачно - рекао је Радмановић.

Он је поручио да ће истраживања бити без обзира шта Валентин Инцко мислио и шта је написао, те да је немогуће примијенити његову одлуку.

- Очекују се сада потези лидера политичких партија из Републике Српске од којих зависи да ли ће рад бити настављен. Мислим да из ове ситуације не можемо изаћи уколико се нешто нећемо договорити. Данас су потпуно опречни ставови - сви из Реублике Српске мислимо да треба избрисати ово што је Инцко урадио, а из Федерације не да не мисле тако, већ да то треба још појачавати. То су толико различита размишљања да не воде БиХ нигдје - рекао је Радмановић.