latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:06 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Тривић: Раст БДП-а показује да су мјере Владе дале резултат

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић оцијенио је да подаци о расту БДП-а у Српској показују да су такав резултат дале мјере помоћи Владе привреди кроз различита растерећења или повећања неопорезивог дјела плате или подршку технолошком развоју.
Саша Тривић - Фото: СРНА
Саша ТривићФото: СРНА

Тривић је истакао да неке интерне анализе Уније удружења послодаваца показују да ће се вјероватно догодити да ће БДП по глави становника први пут прећи БДП који има ФБиХ која ће имати пад БДП-а.

- То показује да мјере Владе Републике Српске у пандемији вируса корона и сналажљивост послодаваца у Српској доводе до добрих ефеката - рекао је Тривић Срни.

Тривић очекује да ће буџетски приходи Републике Српске у односу на планиране бити већи за 20 одсто, што би био историјски резултат.

Он је изразио задовољство да се доказало да функционишу неки од приједлога Уније удружења послодаваца Републике Српске и договора са Владом Српске.

- Привреда у Републици Српској има све већи број запослених, плате и извоз расту, покривеност увоза извозом расте и то на крају производи позитивне ефекте на буџет Републике Српске - оцијенио је Тривић.

Посљедњи подаци о макроекономским кретањима Републике Српске, које је израдио Републички завод за статистику, веома су повољни и показују да БДП у првом кварталу ове године има стопу раста од 2,3 одсто у односу на исти период лани, рекла је помоћник министра финансија Јелена Поповић.

Она је констатовала да је раст БДП-а највећи у региону, наводећи да је у Србији тај раст од 1,7 одсто, у Словенији 1,6 одсто, док су Хрватска и Црна Гора имале пад БДП-а од 0,7 одсто и 6,4 одсто.