latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:13 ⇒ 18:44 | Аутор: СРНА

Ђорић: Раст БДП-а добар знак

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ђорић рекао је да је добар знак да је у Републици Српској дошло до повећања БДП-а.
Перо Ћорић - Фото: СРНА
Перо ЋорићФото: СРНА

Ћорић истиче да је добро да је дошло до повећања БДП-а у односу на 2020. годину, али да се права слика може стећи тек на крају године.

Ако би се раст БДП-а у Српској поредио са неком другом годином која је била стабилна, на примјер 2018, каже Ћорић, онда би се дошло до реалног основа колико вриједи то повећање с обзиром да је и 2019. показивала слабије резултате у односу на 2018. годину.

Посљедњи подаци о макроекономским кретањима Републике Српске, које је израдио Републички завод за статистику, веома су повољни и показују да БДП у првом кварталу ове године има стопу раста од 2,3 одсто у односу на исти период лани, рекла је раније помоћник министра Финансија Јелена Поповић.

Она је констатовала да је раст БДП-а највећи у региону, наводећи да је у Србији тај раст од 1,7 одсто, у Словенији 1,6 одсто, док су Хрватска и Црна Гора имале пад БДП-а од 0,7 одсто и 6,4 одсто.