latinica  ћирилица
29/07/2021 |  18:41 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Ко представља Републику Српску у власти на нивоу БиХ? (ВИДЕО)

Одлука високог представника Валентина Инцка о "забрани негирања геноцида" изазвала је јасан и јединствен став свих у Републици Српској, али и њених представника у заједничким органима. Ко представља Републику Српску у законодавној, извршној и судској власти на нивоу БиХ?
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Сједница Народне скупштине Републике Српске, како се очекује, требало би да потврди већ исказано јединство у Српској, а њени ставови да обавежу и све српске представнике у власти бх. нивоа - и то од највише инстанце, Предсједништва БиХ у којем Републику Српску представља Милорад Додик који је већ исказао свој став према Инцковом правном насиљу.

У Савјету министара интересе Српске бране предсједавајући Зоран Тегелтија, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, министар транспорта и комуникација Војин Митровић и министар за људска права и избјеглице Милош Лучић.

Заједно с њима, такође изабрани из Српске, су и замјеници министара цивилних послова Синиша Илић, одбране Мирко Околић и безбједности Недељко Јовић.

Под њиховом надлежношћу је више десетина агенција, института, канцеларија, завода, управних и надзорних одбора у којима су по националном кључу и српски представници.

У највишем законодавном органу, дводомој Парламентарној скупштини БиХ у којој се биљеже и најчешћи и највећи удари на интересе Српске, пет делегата је у Дому народа, предвођених замјеником предсједавајућег Николом Шпирићем. У Представничком дому је 14 посланика из Српске, али с обзиром на познате ставове илузорно је очекивати да се Адил Османовић из СДА приклони осталим посланицима које у Колегијуму дома представља Небојша Радмановић, а који без обзира на различиту страначку припадност имају заједнички национални интерес - интерес Републике Српске.

Осим законодавне и извршне, Република Српска има представнике и у трећем стубу власти - судском. Иако би у теорији независност судске власти требало да буде неупитна, у бх. пракси то је за сада недостижна мисија с обзиром на нескривене жеље појединих бошњачких функционера да овладају бх. правосуђем.

Потврђује то и чињеница да у врху бх. правосуђа - Суду, Тужилаштву и Високом судском и тужилачком савјету на руководећим функцијама Срба скоро да и нема.

Понашање српских судија и тужилаца, који су по националној квоти у правосудном комплексу у сарајевској Улици Краљице Јелене, у времену када је кренула хајка на оне који не мисле као Инцко или Бошњаци, тек ће се видјети... као и у Уставном суду БиХ потпредсједника Миодрага Симовића и судије Златка Кнежевића.

Како год, за сада супредставници Републике Српске јединствени у понашању када је ријеч о дјеловању у политичком Сарајеву након Инцкове одлуке. Очекује се да то јединство остане и након сутрашње сједнице републичког Парламента.