latinica  ћирилица
29/07/2021 |  21:41 ⇒ 30/07/2021 | 11:45 | Аутор: СРНА

Семјуели: Потпуно легитимно испитати шта се догодило у Сребреници

Џорџ Семјуели са лондонског Института за глобалну политику истакао је да је потпуно легитимно да неко преиспита шта се десило у БиХ и Сребреници, те оцијенио да ће бити занимљиво ако Русија подржи став Срба у БиХ.
Џорџ Семјуели (фото: youtube.com / SputnjikSrbijaVideo) -
Џорџ Семјуели (фото: youtube.com / SputnjikSrbijaVideo)

Семјуели је навео да је одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да уведе забрану "негирања геноцида" у Сребреници лоша не само за БиХ, него и за Европу и слободу говора.

- Оно што желе Инцко и ЕУ естаблишмент, јесте да сви то само прихвате као догму, тврђу него у вријеме средњовјековне цркве - рекао је Семјуели за Спутњик, уз оцјену да Европа као да се враћа у доба прије 17. вијека и епохе просветитељства.

Према његовим ријечима, ако Русија снажно подржи став Срба, настаће доста занимљива ситуација, јер је Москва дала низ оштрих изјава поводом оног што је Инцко радио и о томе како је његов насљедник Кристијан Шмит именован.

Он је навео да ни НАТО, који увијек настоји да се прикаже као спасилац, више није у позицији као ранијих година, те не сматра ни да би радо улазио у конфронтацију с Русијом, покушавајући да употријеби силу против Срба у БиХ.

- Немају они данас стомак за то. Свијет је данас другачији - рекао је Семјуели и подсјетио да је Русија данас јача, а да САД имају проблем и са Кином, што је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена коначно схватила.

Семјуели је истакао да Запад инсистира да су искључиво Срби криви за ратове, да су их почели, починили све ратне злочине, геноцид, и од њих се очекује да погну главу од стида, "поспу се пепелом" и извињавају.

- Други аспект је да је све ово пут ка растућој нетолеранцији и растућем гушењу слободе говора. Мислим да је пут којим идемо крајње опасан...То је очигледно тоталитарна будућност, јер је историја толико искривљена. Нико нема власт над историјом да не може да је оспори - рекао је Семјуели.

Напомињући да се НАТО представља као "витез у сјајном оклопу" који спасава муслимане у БиХ и на Косову, Семјуели наводи да заправо НАТО није брига за муслимане, јер су их бомбардовали у Либији, Сирији, Ираку, Авганистану, али се у Европи, зато што је то згодно, праве да су на страни муслимана.