latinica  ћирилица
30/07/2021 |  08:32 ⇒ 19:33 | Аутор: Глас Српске

Антић: Српски народ мора да буде јединствен

Српски народ у овом моменту мора да буде јединствен. Или ће се ићи на изворни Дејтонски споразум, без политизација, или на то да се БиХ раздружи. Није она ништа светија од Југославије, истакао је за Глас Српске историчар и предсједник Напредног клуба из Београда Чедомир Антић.
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs) -
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs)

Говорећи о посљедицама и проблемима до којих је довела посљедња одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, Антић је рекао да сценом доминирају злоупотребе, имајући у виду, додао је, да је и Хашки трибунал био политички злоупотријебљен, те да је неке истинске злочине, на тај начин, укључио у једну националистичку борбу.

- Умјесто да се посвети спровођењу правде, то су учинили. Моје увјерење је да, ако нису успјели први људи Католичке цркве да спријече оповргавање теорије о томе да је Земља центар свемира, неће успјети ни Инцко. Ријеч је о бирократи, кукавици, као што је био и један од његових претходника Волфганг Петрич, и пред крај мандата ово ради - истакао је Антић.

Овакав расплет, сматра, отвара неколико питања.

- Једно је да ли ће Република Српска опстати или нестати. Нажалост, то се питање постављало неколико пута у последњих 25 година, а сада је важно јединство. Причамо о реформама правосуђа, а један од посљедњих људи тамо који је поријеклом Србин је избачен прошле године. Правосуђе БиХ воде они који припадају, прије свега бошњачком, а дјелимично и хрватском народу. То је, с друге стране, правосуђе које практично није судило за злочине над Србима, када су и пресуђивали, изрицали су веома мале казне, да би се затим јавила министарка иностраних послова и критиковала пресуду. Ово је тренутак да се српски народ обједини - рекао је Антић.

Вјерује да историчари у свијету не обраћају пажњу на ово.

- Људи као Инцко, преплаћене бирократе и националисти аустријски, рећи ће да су то цивилизацијске тековине. Аустрија је знала да је човјек који је учествовао у истинском геноциду на Козари и да га бирају за предсједника. И? Какве су биле санкције - подсјетио је Антић.

Осврнуо се и на поједина поређења са холокаустом.

- Они који негирају холокауст, негирају да се то уопште десило. Ни холокауст нису одређивале пресуде, није постојала пресуда за геноцид у нирнбершком трибуналу. Велике силе имају срећу да могу да извозе своје проблеме. Тако су нама извезли и ту међународну администрацију и нека рјешења. Српски народ, једноставно, мора да буде јединствен - закључио је Антић.

Митови и пасије

Антић је у ауторском тексту, објављеном на страници Напредног клуба, навео да признање злочина, какав је геноцид, значи признати да је иза свега стајала нека држава, те да је држава која стоји иза геноцида осуђена на нестанак.

Нагласио је и да је поносан што је допринио да српски национални покрет буде колико је то могуће ослобођен митова и пасија на којима су бошњачки, приштински и црногорски национализам данас, нажалост, у потпуности утемељени.