latinica  ћирилица
30/07/2021 |  08:45 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Велики помор рибе у Хрватској (ФОТО)

Велики помор рибе догодио се на ријеци Карашица код Доњег Михољца у Хрватској на дужини од 35 километара, а риболовна удружења и рибочувари наглашавају да је ријеч о невиђеном екоциду и тонама отроване рибе.
Помор рибе у Хрватској (Фото: Snježana Fridl) -
Помор рибе у Хрватској (Фото: Snježana Fridl)

На терену су полиција и ветеринарске службе државног инспектората које узимају узорке воде и рибе, објавио је РТЛ.

Претпоставља се да је затрована вода у Карашицу стигла из канала Путна, а како је у тај канал ушла биће утврђено након истраге и анализе узорака.

Шеф риболовног подручја Доњи Михољац Жељко Мацанић сматра да је ријеч о екоциду неслућених размјера.

- Јуче је на потезу од стотињак метара извучено више од 100 килограма угинуле рибе. Штука, гргеч, такозвани бандар, црвенперка, деверика... Углавном, све је угинуло - рекао је Мацанић.

Помор рибе у Хрватској (Фото: Snježana Fridl)

Екоцид представља дјеловање или процес који као резултат има наглу или драматичну промјену природне околине на неком подручју, која за собом носи нарушавање еколошке равнотеже у облику наглог изумирања или миграције већег дијела флоре и фауне.

У ужем смислу, под екоцидом се подразумијевају процеси који су посљедица људске активности, прије свега кроз катастрофално загађење, неадекватно и неумјерено кориштење природних ресурса или њихово намјерно уништавање током рата.