latinica  ћирилица
30/07/2021 |  11:59 ⇒ 13:05 | Аутор: Глас Српске

Шмит: И Срби су доживјели ствари које су биле лоше

Кристијан Шмит, који у понедјељак преузима дужност високог представника, рекао је уочи доласка у БиХ да није ту да заступа нечије интересе.
Кристијан Шмит - Фото: Глас Српске
Кристијан ШмитФото: Глас Српске

- Морам бити ту подједнако за све. То се односи и на Србе. И Срби су у овој регији имали тешку судбину и доживјели ствари које су биле лоше. Зато се на неке ствари не може гледати једнострано. Ми ту имамо све етничке групе, али и остале, односно оне који нису Хрвати, нису Бошњаци, нису Срби, на примјер Јевреје али и све друге о којима се морам побринути. Зато свима поручујем: Само опуштено! – рекао је Шмит у интервјуу за Дојче веле.

Шмит је у интервјуу казао и да сматра да су посљедњих десет година биле назадне и вратиле су БиХ уназад - не само у погледу високог представника него, нажалост, и у погледу цјелокупног развоја.

- И зато је БиХ још потребна таква међународна подршка. Ја ћу обављати ту функцију у нади да у неком тренутку сам себе учиним сувишним. У БиХ долазим као политичар, а не као дипломат. Упозоравам да понека моја реченица можда неће бити дипломатски стесана, али ће бити јасна. Као прво, морам истаћи да излети, направљени посљедњих година, попут размјене територија као једне врсте рјешења или начина смиривања потенцијалних сукоба на западном Балкану, не важе. Таква идеја, да једна мањина буде замијењена другом, није одржива – истакао је Шмит.

Додао је да зато о "нарушавању (мијењању) територијалног интегритета држава западног Балкана не може бити ни говора".

Подвукао је и то да је политичар већ 30 година –и да је навикнут, односно зна како радити и опходити се с противрјечним, супротним или другачијим мишљењима.

- Свима онима, који се сада покушавају позиционирати или можда желе истрести свој бијес, желим рећи да сам релативно искусан и да сам штошта доживио. То ће сигурно довести до тога да не посустанем и не изгубим вољу у залагању за БиХ. И да је мој захтјев и апел да разговарам са свима .

Када је ријеч о ставу Русије и Кине да треба слабити функцију високог представника и затворити ОХР наредне године, казао је да о високом представнику не одлучује Савјет безбједности.

-То је ствар држава - потписница Дејтонског мировног уговора. Снага коју црпим не долази само из заједничког европског опредјељења него и из чињенице да су се на сцену вратиле САД, с јасном окренутошћу западном Балкану. Цијеним рад предсједника Америке Џоа Бајдена током свих протеклих година и десетљећа колико се познајемо. А ту је и Савјет безбједности УН-а којем подносим извјештаје и које ће окончати рад ОХР-а када ОХР више не буде неопходан, на примјер када БиХ постане чланица ЕУ – истакао је Шмит.

Додао је да за БиХ жели да престане одлив мозгова.

-Да добро образовани млади људи виде шансу, не само с финансијске тачке гледишта, него и животних и оквирних услова, да се тамо могу развијати. Хтио бих да се етничка разноликост у БиХ, што се понекад сматра недостатком, претвори у предност. И да земља напредује економски, научно и културно. Ако нам успије да у томе дамо свој допринос, да се оwнерсхип схвати на овај начин, а не да неко под тим подразумијева гледање у своје властите џепове, него бригу о држави и грађанима, тада бих био задовољан –закључио је Шмит.

Портал Радио Сарајево јавио је да Шмит данас долази у БиХ у приватном аранжману те ће петак провести с породицом, вјероватно у Херцеговини, док у Сарајево долази сутра.

Дужност формално преузима у понедјељак, 2. Аугуста, иако званично, на позицију ступа од 1. августа.