latinica  ћирилица
30/07/2021 |  12:23 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

У току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду су приједлози закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и о непријемњивању одлуке високог представника, по хитном поступку.
НСРС -
НСРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће сједница трајати док се не апсолвира дневни ред, након чега ће посланици гласати.

Сједници присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те предсједници политичких странака.

Оба законска рјешења предложили су клубови посланика СНСД, СДС, ПДП, ДЕМОС, СП, ДНС, УС, СПС, НПС и посланичке групе НДП.

Влада Републике Српске утврдила је да су Приједлог закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и Приједлог закона о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ усаглашени са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Српске.

Влада је на јучерашњој посебној сједници утврдила да се ови законски приједлози могу упутити у даљу процедуре.

На недавном састанку лидера свих парламентарних странака са сједиштем у Српској договорено је да сједница парламента буде одржана у петак и да тада донесу два законска рјешења.

Одлучено је и да српски представници од уторка, 27. јула, неће учествовати у раду на нивоу институција БиХ.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је надавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Посебна сједница Народне скупштине затворена је за јавност.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић обратиће се новинарима након посебне сједнице парламента.