latinica  ћирилица
30/07/2021 |  13:30 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

У Прњавору почела пета школа стрипа

Пета школа стрипа почела је данас у Народној библиотеци у Прњавору, а је предводи Здравко Кнежевић, члан Удружења стрип цртача и љубитеља стрипа Републике Српске "Девета димензија".
Прњавор - Пета школа стрипа - Фото: СРНА
Прњавор - Пета школа стрипаФото: СРНА

Кнежевић је рекао да му је основни задатак у оквиру Удружења да одржавањем стрип радионица у Прњавору, Српцу и Дервенти проналази младе таленте који учествују и на фестивалима стрипа у Лакташима, Бањалуци, Братунцу, Фочи и другим општинама и градовима.

- Гдје год одржавамо стрип вече или имамо дружење трудимо се да доведемо што више младих људи који су креативни и заинтересовани за стрип. У Прњавору смо од 2016. године, а прошле године смо одржали онлајн радионицу и ти дјечији радови су објављени у стрип часопису "Парабелум" - рекао је Кнежевић за Срну.

Он је додао да сваке године влада велико интересовање за радионице у Прњавору на којима учествује по двадесетак малишана.

- Учимо како настаје стрип, од идеје до штампе. Стрип није само цртање, него комплексан процес и зато учимо све од постављања сцене, писања и прилагођавања сценарија стрипу, кадрирања, костимографије, упис текста и припреме за штампу - појаснио је Кнежевић.

Кнежевић је, говорећи о односу класичног и савременог стрипа, рекао да је код данашње омладине најпопуларнија јапанска манга, као и да дјеца данас стрипове више прате на интернету, због чега је издаваштво закинуто у односу на осамдесете године прошлог вијека, које су биле златне године југословенског стрипа.

Када је ријеч о издаваштву у Републици Српској, Кнежевић је истакао да се оно своди на ексклузивне примјерке који се продају колекционарима, а врло мало је јефтиних издања која се продају на киосцима.

Лара Лукановић, која у стрип школи учествује свих пет година, колико се одржава у Прњавору, рекла је да је стрип посебна врста умјетности у којој ужива, а на радионици жели да додатно усаврши технику цртања.

Међу овогодишњим полазницима је и Божидар Вуковић, који такође на радионицу долази већ неколико пута, а њему је циљ да побољша цртање јер има много идеја које би у виду стрип-цртежа волио да стави на папир.

Вршилац дужности директора Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић изјавио је Срни да је сваке године примијетан све већи број младих који долазе на стрип-радионицу, а посебно радује повратак оних који су ову врсту умјетности завољели од самог почетка.

- Ми смо отворили своја врата свима који желе да презентују своје радове. То не мора бити само писана ријеч, него било која врста умјетности - нагласио је Марић.

Он је напоменуо да се у Народној библиотеци интензивно ради на обогаћивању књижног фонда, тренутно је изложена поставка радова чланова Удружења младих из Прњавора, а у наредном периоду планирани су књижевно вече са Михајлом Орловићем, изложба слика и презентација старих заната.