latinica  ћирилица
30/07/2021 |  16:30 | Аутор: СРНА

Ливно: Парастос за око 1.600 Срба које су прије 80 година убиле усташе

У спомен капели-костурници у порти Српске православне цркве у Ливну данас су служени литургија и парастос за око 1.600 Срба Ливањског поља које су усташе клале, спаљивале и бацале у крашке јаме у данима око Огњене Марије у љето 1941. године.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Славко Радета стигао је из Новог Сада да на сеоском гробљу у Губеру обиђе гробове најмилијих и присуствује помену, а за овај дан је рекао да је најтрагичнији у историји ливањских Срба и почетак краја њиховог вишевјековног трајања на овим просторима.

- Убијали су немилице све. Мог дједа Лазу, стрица Славка који је имао тек 18 година... Из шире породице Радета њих стотињак. До краја живота моја баба Јања није престајала да их помиње и никада није скинула црну мараму са главе у знак жалости. Данас у Губеру више нема Срба - испричао је Срни Радета.

На стратиштима Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, у јамама Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача остала су тијела мушкараца, жена, стараца и дјеце, међу којима њих 250 није навршило ни шест година.

Њихови посмртни остаци су прије 30 година извађени из већине стратишта и сахрањени у заједничку гробницу у Спомен-капели подигнутој у порти Српске православне цркве у Ливну.

Вишедневно обиљежавање 80 година од усташког злочина над 1.600 Срба у Ливну током Другог свјетског рата почело је 25. јула у Београду и Бањалуци парастосима у црквама Светог Марка и Светог Јована Богослова.

Сутра ће у Губину бити служен парастос код гроба свештеника Ристе Ћатића и његових 12 парохијана, те у Чапразлијама на мјесту срушеног споменика страдалима на спомен-гробљу на Барјаку.

Парастос убијеним ливањским Србима биће служен и у Новом Саду 2. августа и у Брчком 4. августа.