latinica  ћирилица
30/07/2021 |  17:54 ⇒ 22:30 | Аутор: Агенције

Нова правила за улазак у Њемачку

Њемачка влада од недјеље уводи строжа правила за Нијемце који се у земљу враћају са годишњег одмора, саопштио је министар здравља Јенс Шпан.
Њемачка (Фото: Flickr/Bobby Hidy) -
Њемачка (Фото: Flickr/Bobby Hidy)

Тако сви путници који улазе у Њемачку, а нису вакцинисани или нису пребољели ковид 19, од недјеље морају имати негативан тест на вирус корона.

Ово се до сада односило само на путнике у авиону, а сада је проширено и на остале.

Мјера ће ступити на снагу 1. августа и биће на снази до краја године, са изузетком дјеце млађе од 12 година и оне која због посла свакодневно прелазе њемачку границу.

Контроле друмског саобраћаја неће се вршити систематски, већ спорадично, кажу званичници.

- Сви невакцинисани људи који уђу у Њемачку мораће да покажу тест, било да долазе авионом, путем или жељезницом - рекао је Шпан.

- На овај начин ћемо смањити ризик од додатног увоза инфекције - додао је он.

Тренутно је нешто више од 50 одсто њемачких грађана потпуно вакцинисано и власти свакодневно апелују на грађане да се вакцинишу.

Додатно ће од 1. августа ступити на снагу и извјесна олакшица, а то је да се у уредби помињу још само двије листе ризичних земаља, и то оне са високим ризиком и земље нових сојева.

Лица која долазе из земаља у којима се шири нови сој мораће у 14-дневни карантин.

Што се тиче повратка из земаља са високим ризиком лица која нису вакцинисана, или нису пребољела ковид 19 мораће у десетодневни карантин, који могу прекинути најраније петог дана уз негативан тест.