latinica  ћирилица
30/07/2021 |  19:13 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Талентовани Невен Црнић - од Приједора до баритона Опере у Грацу (ВИДЕО)

Приједорчанин Невен Црнић члан је Опере у Грацу, друге највеће оперске куће у Аустрији. Иако млад, већ је наступао у главним улогама у Вердијевим и Моцартовим операма.
Невен Црнић - Фото: РТРС
Невен ЦрнићФото: РТРС

Међу више од 40 кандидата, Невен Црнић одабран је за студије на престижном Универзитету у Грацу. Прије тога, завршио је Средњу музичку школу "Саво Балабан" у Приједору.

Невен је нагласио да му је средњошколско музичко образовање много значило. Знање које му је пружила Музичка школа било је одлучујеће да успије да се упише на Академију у Грацу.

- Јер, након оваквог типа школовања, пријемни је стварно био лаган - искрен је Невен.

И прије него што је завршио Академију у Грацу, Невен је 2017. године постао члан оперске куће у том граду.

- То је за мене био невјероватан успјех и толика радост, јер за то сам се школовао и трудио. Прије свега, ријетко је да неко одмах по завршетку студија почне да ради у Опери, првенствено због година и моје врсте гласа, баритона - појаснио је он.

Двадесетседмогодишњи Приједорчанин наступао је у главним улогама у Вердијевој опери "Дон Карло" и Моцартовом "Дон Ђованију". Истиче да је то велики успјех јер му, као баритону, глас и даље није у потпуности сазрио.

- Што се тиче Опере у Грацу, мислим да је јако добра кућа. Она је друга највећа кућа по броју мјеста и по величини бине у Асутрији послије Бечке опере - рекао је Невен.

Открио је да му је сан да наступи у миланској Скали. Вјерује да вриједним радом то може и да оствари и поручује да су управо преданост и труд неопходни за успјех.