latinica  ћирилица
30/07/2021 |  19:17 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Значајан напредак бањалучког Универзитета на свјетски признатој ранг-листи (ВИДЕО)

Бањалучки универзитет напредовао је за 102 мјеста на Вебометриксу, свјетски признатој ранг-листи универзитета коју развија Сајберметрикс, лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Рангирање се врши у три категорије, а то су видљивост, отвореност и изврсност. Напредак на листи заслуга је и научног рада наставног кадра и студената, чији су се радови нашли у свјетским научним часописима.

Од 2017. године до данас Универзитет у Бањалуци је на овој ранг листи напредовао за више од 2.500 мјеста. Према подацима из извјештаја за јул Универзитет у Бањалуци налази се на 2.547 мјесту на свјетском нивоу.

- Универзитет у Бањалуци је 2017.године био 7. универзитет у БиХ, а сада је на 2. мјесту. Напредак је огроман - истакао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Од 2017. Универзитет у Бањалуци ради на интеграцији академске заједнице. Интернет странице свих факултета под доменом су Универзитета, што доприноси лакшој видљивости научног рада. Новчано су стимулисани научници чији су се радови нашли у престижним часописима. Ово помјерање на ранг листи за декана Природно-математичког факултета је очекивно, јер су, истиче, наши истраживачи присутни у свјетској научној јавности.

- И на конференцијама и прије свега у научним публикацијама су им радови са великим импакт фактором. То је и разлог бољег рангирања. Јако ми је драго и због ПМФ-а и Универзитета у Бањалуци јер су у посљедње вријеме то и млади стручњаци из физике, биологије и математике - навео је Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци.

Један такав, млади стручњак, чији су радови објављени у свјетским научним часописима с великим фактором утицаја је и Немања Ракић, астрофизичар и виши асистент на Природно-математичком факултету. Немања се у својим истраживањима бави проучавањем супермасивних црних рупа. Каже да је резултат сваког научно истраживачког рада успјешно објављен рад. Технике које у својим истраживањима унапријеђују налазе и широку примјену у савременом свијету.

- Рецимо све камере које сада имамо попут ЦЦД камере, симонс камера које су у вашим телефонима су развијене за потребе астрофизике. Интернет је рецимо развијен за потребе физике - сматра Ракић.

Сјајни радови наших научних радника помоћи ће бањалучком Универзитету на путу до циља. А циљ је да се задржи међу 3.000 најбољих универзитета у свијету.