latinica  ћирилица
30/07/2021 |  19:21 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Дјеца најчешће на мети трговаца људима (ВИДЕО)

У БиХ је у првој половини године идентификовано 47 жртава трговине људима. Стручњаци кажу да се овај број из године у годину повећава. Из МУП-а Српске упозоравају да су дјеца најчешћа мета трговаца људима, али да жртва може бити свако.
Трговина људима - Фото: РТРС
Трговина људимаФото: РТРС

Трговина људима један је од најгорих облика кршења људских права јер људе своди на робу, угрожава достојанство, интегритет и права жртава и њихових породица. Жртва може бити свако, без обзира на поријекло, године образовање или социјални статус.

- Битно је напоменути да је један од облика сексуално искориштавање, принудни рад, радна експлоатација, присиљавање лица на просјачење, склапање брака с малољетним лицима, трговина органима и слично - каже Звјездана Алендаревић  портпарол ПУ Приједор.

Драгана Мучибабић портпарол ПУ Бањалука навела је да осим кривичног дјела трговина људима, трговина дјецом и удруживање ради вршења кривичних дјела трговине људи и трговине дјеце, постоје и сродна која су прописана Кривичним закоником Републике Српске, те да је понекад у пракси тешко наћи разлику између њих.

Трговци људима најчешће су партнери, чланови породице, али и посредници у налажењу послова, власници предузећа и криминалне групе. Дјеца су најчешћа мета, а просјачење и малољетнички бракови који се склапају и у 12. години најчешћи облици трговине људима.

- У случају да имамо сазнања да је дошло до трговине људима, прво што радимо је да контактирамо МУП, а онда се ради на заштити права и интереса малољетног лица - рекла је Зорица Чутура из Центра за социјални рад Бањалука.

Бранка Јандрић Вуковић из Центра за социјални рад Приједор навела је да је то један мултисекторски приступ гдје су све институције задужене да препознају и пријављују, идентификују жртве трговине људима.

У 2019. и 2020. забиљежен је по један случај трговине људима. Иако у овој години није било трговине људима – грађани сматрају да треба широм отворити очи. Они који годинама живе у дијаспори кажу – већа средина доноси и већу опасност.

-  Има, има поготово гдје ја живим. Строго је наглашено да се дјеца морају пазити. Ни секунд их не остављамо саме - каже Горана Јоргић из Њемачке.

У МУП-у Српске наглашавају да је потребно на виши ниво дићи сарадњу свих институција које се баве овим проблемом. Ипак, и даље је најбоља заштита едукација.

Зато је полиција Српске грађанима подијелила летке о овој проблематици и упутствима на који начин могу да пријаве било какве информације у вези с трговином људима.