latinica  ћирилица
30/07/2021 |  22:09 ⇒ 31/07/2021 | 01:20 | Аутор: СРНА

Маркотић: Ширење делта соја немогуће зауставити без вакцине

Ширење делта соја вируса корона немогуће је зауставити без вакцинације, изјавила је директорка Клинике за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" Алемка Маркотић.

Маркотићева је навела да је овај сој преузео већи дио свијета, да се брзо шири на већи број људи и немогуће га је зауставити док се, када је ријеч о вакцинацији, не достигне одређен ниво.

Она је напоменула да се од почетка претпостављало да вакцина не гарантује потпуну сигурност да се вирус не може пренијети на некога ко још није вакцинисан.

Како је објаснила, то је зато што микроорганизми не морају направити инфекцију, а код вакцинисаних то у већини случајева неће, али могу направити тзв. колонизацију, што значи да су присутни у носу, на слузницама и тако преносе индекцију на онога ко није вакцинисан.

Када је ријеч о томе да ли ће бити уведена и трећа доза, Маркотићева је рекла да нема довољно студија које би показале да је она потребна, преносе хрватски медији.

- Важно је рећи да ми у ЕУ, али и у свијету, нисмо још постигли ни прву, а ни другу вакцинацију, тако да је трећа мисаона именица - рекла је Маркотићева.