latinica  ћирилица
31/07/2021 |  08:46 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Подршка историјском јединству против Инцкове одлуке

На иницијативу Императорског православног палестинског друштва - одјељење Република Српска, неколико српских невладиних организација из Бањалуке и Београда пружило је снажну подршку исказаном историјском јединству српских политичара у Српској када је ријеч о непримјењивању одлуке високог представника Валентина Инцка.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

У саопштењу ИППД-а се наводи да су једногласно доношење закона о непримјењивању те одлуке и усвајање Закона о допуни Кривичног законика Српске, у којем су предвиђене казне све оне који изложе порузи, презиру или грубом омаловажавању симболе Српске, свједочанство искрене опредељености српских политичара да по сваку цијену бране интересе српског народа.

- Невладине патриотске организације подржавају напоре српских парламентарних странака на путу очувања националног интереса и институција Српске за које је од кључне важности било постизање јединства и усклађивање ставова. Такво јединство је неопходно како би се спречило етикетирање Српске да је геноцидна творевина, а њен народ да је онај који чини геноцид - наводи се у саопштењу.

Истиче се да је јединство од историјске важности за будућност Републике Српске и Срба.

Руководилац ИППД Република Српска Миладин Митровић изјавио је да постигнуто јединство шаље охрабрујућу поруку цијелом српском народу, као и јасне сигнале међународној заједници да ће се против агресивног наметања самовоље високог представника борити у свом пуном капацитету.

- Јединство и саборност залог су опстанка нашега народа и очувања Српске - поручује Митровић.

Саопштење још потписују организације - СНП Избор је наш - Бањалука, Удружење "Завет српскоруски" Београд, Руско сабрање у Србији Београд и Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" Београд.

Народна скупштине Републике Српске јуче је на посебној сједници у Бањалуци по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.