latinica  ћирилица
31/07/2021 |  09:45 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Милић: Инцко са намјером придонио подјелама у БиХ

Предсједник Општинског одбора СНСД-а у Брчком Синиша Милић изјавио је да Срби у Брчком у потпуности подржавају закључке Народне скупштине Републике Српске и исказано јединство у одговору на дјеловање бившег високог представика Валентина Инцка.
Синиша Милић - Фото: СРНА
Синиша МилићФото: СРНА

Ако се имају у виду посљедице одлуке Инцка, каже Милић, једина дилема је да ли је Инцко умишљајно или нехатно придонио продубљивању друштвених антагонизама и подјела унутар БиХ.

- Ако је ријеч о намјери да се изазове криза, најтежа од Дејтона на овамо, да се, умјесто испуњавања кључних приоритета на путу ка ЕУ, на примјер, бавимо питањем слободе кретања између ентитета, онда можда "нон папер" и није тако неслужбен акт како се тврдило, већ агенда на којој ОХР предано ради - рекао је Милић, који је и члан Политичког савјета СНСД-а.

Милић сматра да они којима су пуна уста БиХ, а повлаче овакве потезе, у ствари највише раде против БиХ, те да је наметањем закона од стране високог представника точак историје у БиХ драматично враћен уназад.

- Помирење народа је процес и он се не може супституисати наметањем закона одређеног садржаја, а нарочито не пристрасним дјеловањем. На овај начин, проблеми се само продубљују и де факто признаје да је до њиховог рјешавања кроз редовне парламентарне процедуре, демократски, немогуће доћи - сматра Милић.

Према Милићевић ријечима, Инцко је, у свом опроштајном говору, рекао да су посљедице до којих је довело наметање закона за њега биле очекиване што у ствари потврђује његову намјеру.