latinica  ћирилица
31/07/2021 |  13:49 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Губин: Помен убијеним Србима

У српским селима Губин и Чапразлије у Ливањском пољу данас је служен парастос за четрдесетак Срба које су усташе мучки убиле током љета 1941. године, међу којима је био и православни свештеник Ристо Ћатић.
Ливно - сјећање - Фото: СРНА
Ливно - сјећањеФото: СРНА

У цркви Успења Пресвете Богородице у Губину служена је Света литургија, а потом и парастос на гробу свештеника Ристе Ћатића из села Сајковића.

Парастос мученички страдалим Србима из Чапразлија служен је на мјесту срушеног споменика страдалима на гробљу Барјаку.

Парох ливањски Предраг Црепуља рекао је да је дужност садашњих генерација да јуначко дјело својих предака памте, уважавају и цијене.

- Као што је Христос страдао и показао своје Васкрсење, тако ће и сви који су за Христа страдали бити награђани у Његовом царству - рекао је Црепуља.

Усташе су у данима око Огњене Марије 1941. године у ливањском крају убиле око 1.600 Срба.

Из Удружења Огњена Марија Ливањска истичу да на подручју Ливна и околине постоји 17 стратишта Срба.

- Ово је тридесето љето како су њихове мошти повађене са већине стратишта и сахрањене у заједничку гробницу у Спомен-капели подигнутој у порти српске православне цркве у Ливну - истичу из овог удружења.

На стратиштима Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, у јамама Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача остала су тијела мушкараца, жена, стараца и дјеце, међу којима њих 250 није навршило ни шест година.