latinica  ћирилица
31/07/2021 |  14:32 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Вулин: Република Српска је приоритет

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин поручио је, поводом акције гашења пожара код Вишеграда, у којој учествују и два хеликоптера из Србије, да је Република Српска приоритет Србије и да ће Србија увијек помагати Српској.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Припадници Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације Србије упућени су рано јутрос око 5.30 часова у Републику Српску да пруже помоћ у гашењу пожара на отвореном простору на планини Столац изнад Вишеграда.

Они су са два хеликоптера "бел" носивости воде од једне тоне и хеликоптером "газела" који је предвиђен за извиђање стигли на планину Столац и надљудским напорима покушавају да заједно са осталим службама Републике Српске ставе пожар под контролу, саопштено је из МУП-а Србије.

- Свака потреба Републике Српске је и наша потреба. Политика Александра Вучића је јасна - заштити Србе гдје год да они живе. Као што смо успјели да заштитимо наше грађане и њихову имовину код Нове Вароши и Прибоја, тако ћемо заштити и Србе овдје у Републици Српској. Учинићемо све да грађани у Србији, али и у Републици Српској буду сигурни, мирни и безбједни - рекао је Вулин.

Он је навео да да Србија данас помаже својој Републици Српској, али је исто тако спремна и ради да помогне и свим другим народима у БиХ, у Федерацији БиХ, као и свима у региону којима је помоћ потребна.

- Поносан сам на припаднике Хеликоптерске јединице који заједно са нашим храбрим ватрогасцима спасиоцима помажу својим колегама и браћи из Републике Српске у гашењу пожара - додао је Вулин.

У акцији на веома неприступачном терену на планини Столац учествује посада Хеликоптерске јединице и припадници Сектора за ванредне ситуације из Чачка и Бајине Баште.

Пожар је захватио површину од око 10 хектара, а припадници Хеликоптерске јединице до сада су имали 24 налета и избацили око 20 тона воде, наводи се у саопштењу.

Захтјев за упућивање помоћи заснива се на потписаном Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Србије и Републике Српске и Меморандуму о разумјевању између министарстава унутрашњих послова Србије и Српске.