latinica  ћирилица
31/07/2021 |  15:17 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Пожар на подручју Вишеграда под контролом (ФОТО/ВИДЕО)

Пожар који је избио на локалитету Велики Столац код Вишеграда на граници са Србијом је под контролом, али још није потпуно угашен. Ријеч је о веома неприступачном терену, па су због тога акцији гашења ангажовани и хеликоптери Хеликоптерског сервиса Репуублике Српске и МУП-а Србије.
Пожар код Вишеграда - Фото: РТРС
Пожар код ВишеградаФото: РТРС

Због неприступачног терена у акцији гашења ангажовани су и Хеликоптерски сервис Републике Српске и хеликоптерска јединица МУП-а Србије. Због тога је Вишеград постао права мала хеликоптерска база.

Поред стрмог терена висока надморска висина и изузетно висока температура отежавају рад пилота, који воду захватају са Заовинског језера.

- Пожар не угрожава нити људе нити објекте али угрожава Панчићеву оморику. Наш је задатак да га угасимо данас уз помоћ колега из хеликоптерске јединице МУП-а Србије који су овдје са три хеликоптера и са нама учествују у гашењу пожара - рекао је Зорислав Јовановић, начелник одјељења за летачке операције у Хеликоптерском сервису Републике Српске.

У врлетном предјелу планине Таре гасиоци воде борбу са ватром која је приземог карактера.

Пожар код Вишеграда

- То су припадници ватрогасне јединице и шумског газдинства потпомогнути ватрогасцима из Бајине Баште тренутно је то више од 50 људи из Бајине Баште и 50 наших и припадника Цивилне заштите Вишеграда, Шума Српске. На пожариште се тренутно допрема вода и у брентачама користе се и самарице, животиње које доносе на лице мјеста воду - нагласио је Милан Новитовић, директор Републичке управе Цивикне заштите Републике Српске.

Штету је, тренутно, због неприступачног терена тешко процијенити.

Пожар код Вишеграда

- Процјењујемо да је тренутно обухваћено 10 хектара површине, а о штети је прерано говорити јер је пожар промјењивог карактера у појединим дијеловима зависно од терена и коначну процјену штете можемо имати тек на прољеће - истакаоје Мирослав Савић, в.д. директора ШГ Панос Вишеград.

Захваљујући координисаној акцији са земље и ваздуха, спријечено је и даље ширење пожара ка Националном парку "Тара".

Повезане вијести:

Пожар на подручју Вишеграда; Хеликоптери на терену (ВИДЕО)