latinica  ћирилица
31/07/2021 |  15:59 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Бијељина: Цивилна заштита одрадила тренинг спасавања на води (ВИДЕО)

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске спроводи тренинге за све своје припаднике с циљем провјере способности приликом спасавања на води. Данас су имали показну вјежбу на ријеци Сави недалеко од граничног прелаза Рача.
Бијељина - Цивилна заштита - Фото: РТРС
Бијељина - Цивилна заштитаФото: РТРС

Ово је први тренинг на ријеци Сави припадника Цивилне заштите Републике Српске у оквиру међународног пројекта. Услиједиће вјежбе на Тари и Дрини. У овој показној вјежби на ријеци Сави учествовало је 30 припадника републичке Цивилне заштите.

- Ради се о спасавњу лица која су упала у воду, тзв маркиранти, а према елаборату су била предвиђена три сценарија, а камп иначе траје три дана, организација, успостава кампа, логистичког, медицинског тима - истакла је Александра Малиновић, руководилац тренинга у Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске.

Међу припадницима Цигвилне заштите који су обавили тренинг на ријеци Сави било је и деминера, неки од њих су годинама уназад ангажовани на разним локалитетима у Српској.

- Један од многобојних сценаија коју се могу десити на води – локализација, приступ унесрећеним лицима. Један од сценарија је када је лице свјесно, када је у паниоци и када је несвјесно. Од материјално техничких средстава користили смо спасилачка, ронилачка одијела и пловила за воду - нагласио је Александар Наумовић, деминер и спасилац РУЦЗ Републике Српске.