latinica  ћирилица
31/07/2021 |  17:35 | Аутор: Агенције

Амазону стигла милионска казна

Амазон се суочава са досад највећом новчаном казном због кршења европског закона о приватности података од чак 746 милиона евра.
Амазон - веб сервис (Фото: epa/Mauritz Antin) -
Амазон - веб сервис (Фото: epa/Mauritz Antin)

Највећа свјетска интернет продавница нашла се под ударом ЦНПД, тијела за заштиту података из Луксембурга, које је закључило да Амазон обрађује личне корисничке податке кршћећи Општу уредбу о заштити података (ГДПР).

Амазон се бранио аргументима да је одлука "без основа".

- Није дошло до повреде података, нити су подаци о клијентима изложени било којој трећој страни - наводи Амазон и додаје, да планира да се жали.

Одлуком је закључена истрага покренута жалбом француске групе за заштиту приватности Квадратура из 2018. године.

ГДПР је омогућио контролорима да први пут могу да наплаћују казне у износу до четири одсто годишње глобалне продаје компаније. Највећа досадашња казна била је од 50 милиона евра за Гугл, а изрекао ју је француски ЦНИЛ којег иначе зову најстроже надзорно тијело у Европској унији.

Иначе, сједиште Амазона у ЕУ је у Луксембургу, због чега је то локално регулаторно тијело било задужено за праћење усклађености компаније са законом о заштити података.

Америчка компанија тврди како прикупља податке ради побољшања корисничког искуства и поставља смјернице које уређују шта запослени могу учинити с њима.

Међутим, поједини законодавци и регулатори забринути су и тврде да је компанија искористила ту велику количину података како би прибавила неправедну предност на тржишту.

Европска комисија оптужила је Амазон да нарушава правила равноправне конкуреције на тржишту интернет малопродаје и отворила истрагу о сумњама да интернет див користи податке независних трговаца које угошћује на својој платформи како би им успјешније конкурисао.