latinica  ћирилица
31/07/2021 |  17:56 | Аутор: sputniknews.com

Нови пожар у Турској: Евакуација туриста из Бодрума (ВИДЕО)

Туристи у Турској пожурили су данас у сусрет спасилачким бродовима након што им је речено да се евакуишу из неких хотела у егејском љетовалишту Бодрум због непосредне опасности од пожара, извијестили су турски медији. У амбасади Србије у Турској кажу да тренутно нема никог угроженог од српских туриста у Бодруму.

Јединице обалске страже водиле су операцију, а власти су затражиле од власника приватних чамаца и јахти да помогну у евакуацији због непосредне опасности од нових пожара, преноси АП.

Број погинулих у пожарима који бјесне у турским медитеранским градовима данас је порастао на шест након што су погинула два шумочувара, потврдио је министар здравства Турске.

У пожарима који бијесне широм Турске од сриједе су изгорјели хектари шума и неколико насеља, а ватра се шири у села и туристичка одмаралишта и присиљава људе на евакуацију.

Министар пољопривреде и шумарства Турске Бекир Пакдемирли рекао је у суботу да је стављено под контролу 88 од 98 пожара.
 
Предсједник Реџеп Таип Ердоган обишао је данас угрозено подручје.
 
- Не можемо учинити ништа осим затражити милост Божју за животе које смо изгубили, али можемо замијенити све што је спаљено - рекао је Ердоган и истакао да је број авиона за гашење пожара повећан са шест на 13, укључујући авионе из Украјине, Русије, Азербејџана и Ирана.


У амбасади Србије у Турској кажу да тренутно нема никог угроженог од српских туриста у Бодруму.
 
Туристи у том мјесту су раније превентивно евакуисани, али све је санирано и да ће они бити враћени до вечери.


 
- Сви ће до вечери бити враћени. Три хотела су евакуисана - рекли су у Амбасади Србије о дешавањима у Бодруму.
 
У Амбасади су рекли да немају тачан број српских туриста у том мјесту, али да су у контакту са турским министарством.

- Грађани се сами јављају када се нешто деси. Тако да нема за сада угрожених ни наших туриста, ни других - поручили су из Амбасаде Србије у Анкари.