latinica  ћирилица
31/07/2021 |  19:04 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Гацко: Откривен нелегални споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ (ВИДЕО)

Споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ, у Кули у општини Гацко, изграђен и сада дограђен, без дозволе локалних власти , данас је откривен. Због овог догађаја негодују у Борачкој организацији општине Гацко, а из локалне управе најављују да ће све што је незаконито саграђено бити уклоњено.
Гацко-нелегални споменик - Фото: РТРС
Гацко-нелегални споменикФото: РТРС

Градња Спомен обиљежја у Кули траје већ неколико година, од 2013. када је започето, преко 2018. када је додата спомен чесма , између осталог намијењена , како је тада речено "свим погинулим, несталим и умрлим Бошњацима овог краја у различитим историјским периодима". А гатачки Срби нарочито памте историјски период Другог свјетског рата када су злогласне усташе из овог краја масакрирале и у јаме бацале српски живаљ. Зато окупљања и почасти било каквим ратним јединицима, а данас се славила тзв. Шарган дивизија, изазивају немир.

- Та јединица никакве везе са Гацком нема, осим ако су њени припадници поријеклом одавде. Није ни формирана у Гацку него у Мостару - наглашава Слободан Илић, предсједник БОРС-а Гацко.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић, који је био посебан гост на скупу у Кули, не види ништа спорно у томе да се овакви споменици праве без дозволе.

- Не можемо довјека чекати дозволе, онако како нису могли довијека чекати да се престану негирати ратни злочини и славити злочинци, проблем праве они који не дају дозволе, а требају дати, проблем праве они који негирају ратне злочине и славе злочинце, па нека се не чуде када патриоте направе без дозволе споменик у свом мјесту на својој земљи - истакаоје Бакир Изетбеговић.

Међутим, никада никакав захтјев за дозволу локалној управи није ни поднесен , каже начелник општине Огњен Милинковић. Очигледно је да је претходна општинска власт прећутно толерисала градњу споменика. Милинковић је наложио инспекцијским органима да све испитају, и како каже све за шта се утврди да је незаконито изграђено, биће уклоњено.

- Никакав захтјев није поднесен/, споран је дио са обиљежима тзв. Армије БиХ, то је спорно за народ, за БОРС, нађите било гдје у Федерацији такав примјер - истиче Огњен Милинковић, начелник општине Гацко. 

Не треба дизати тензије, радимо на суживоту и добрим комшијским односима , али незаконте радње нећемо толерисати- поручују из општине Гацко.