latinica  ћирилица
31/07/2021 |  19:08 ⇒ 16/08/2021 | 10:15 | Аутор: РТРС

ЕУ подржава развој одрживог туризма у БиХ (ВИДЕО)

Европска унија подржава развој одрживог туризма у БиХ и наставља улагања у овај сектор. Фонд од два милиона марака бесповратних средстава доступан је у оквиру пројекта "ЕУ за опоравак бизниса" Европске уније и Владе Њемачке. Пријава пројеката на објављени јавни позив траје до 20. августа.
Туризам - Фото: РТРС
ТуризамФото: РТРС

Програм "EU4Business" вриједан је 15 милиона евра. У току је спровођење 82 пројекта. До сада је додијељено укупно 9 милиона и 700 хиљада евра бесповратних средстава од којих више од милион и 600 хиљада евра за развој туризма. Новим позивом предузећима и туристичким оператерима доступно је додатних милион евра бесповратних средстава за мјере опоравка туризма.

- Заједно са Владом Њ3емачке, Европска унија ће инвестирати путем овог јавног позива милион евра у руралне дестинације које нуде сигурно окружење за туристе у вријеме ковида и имају потенцијал да постану узори за развој зеленог туризма у Босни и Херцеговини - рекао је Ницолас Бизел, шеф Секције операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације ЕУ-а у БиХ.

"Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе" пројекат је од 240 хиљада евра који се већ реализује у Мркоњић Граду, Шипову и Рибнику у којима развијају нову еко-туристичку и дестинацију туризма на отвореном дуж руте Виа Динарица. Циљ је повећати конкурентност локалног туризма и креирати и промовисати нове туристичке пакете.

- Улаже се јако пуно, улаже у село Пецка - рекао је Боро Марић, водитељ Центра за посјетиоце Пецка.

Уз баланс између потребе за економским растом и очувањем природних ресурса развојни циљ је постићи одрживост овог подручја пружањем могућности за запошљавање као и повезивање туристичког садржаја и доживљаја у природи.

- То је изузетно значајан пројекат. Ово подручје треба прогласити заштићеним како би га сачували од даљег пропадања - истакао је Драган Вођевић, начелник општине Мркоњиц Град.

Много тога се још мора урадити, а посебно на изради Стратегије туризма на нивоу цијеле земље, која ће омогућити кориштење средстава Европске уније за овај сектор, наглашено је и на недавној конференцији о туризму у организацији Делегације ЕУ на којој су се ентитетски министри туризма обавезали да ће успоставити стратешки оквир до краја ове године.