latinica  ћирилица
31/07/2021 |  20:15 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Важна истрајност након одлука НСРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић апеловао је на све политичаре из Српске да остану истрајни након заједничког усвајања Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске, Закона о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка и закључака којим су одбацили те наметнуте одлуке.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Апелујем на њих да покажу висок степен разумијевања након што смо урадили оно што народ од нас очекује због чега треба да искажемо степен јединства неопходан у овом тренутку. Такође, очекујемо да са друге стране добијемо позитивну реакцију како бисмо у БиХ приступили преговорима до којих треба доћи послије сваке кризе - рекао је Чубриловић за АТВ.

Он је констатовао да се у смислу доношења поменутих аката дјеловало законито и адекватно.

- Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске подразумијева да ће бити кажњен свако ко негира Српску, вријеђа да је она геноцидна творевина, да је створена на злочинима... - рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да пријаве у складу са Инцковим наметнутим одлукама неће угледати свјетлост дана, те да ће превладати разум.

- Мислим да ће се наћи људи који кроз разговор долазе до рјешења која у коначници морају бити позитивна. Боље да тражимо компромис ми у БиХ него да нам се намећу рјешења и изазивају овакве политичке кризе попут тренутне - рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да се ова криза неће брзо завршити, али је апеловао на грађане да остану мирни и посвећени ономе што тренутна политика јединствено поручује међународној заједници и Републици Српској.

Чубриловић је рекао да Вијеће народа Српске нема услова да покреће витални интерес у вези са донесеним актима, али да је коначна инстанца Уставни суд Српске који ће дати коначни став.

- Ништа ту није урађено противуставно и противзаконито, нити противно међународним конвенцијама - рекао је Чубриловић.

Он је рекао да је Народна скупштина Српске дефинисала понашање српских политичких представника када је ријеч о Кристијану Шмиту.

Чубриловић је навео да ни Шмиту није од користи Инцкова одлука, као и за његово будуће дјеловање у БиХ.

Он је поновио да одређене странке из реда бошњачког народа ниједним гестом не доприносе рационалном размишљању, па су тако на нож раније дочекали и одбили понуде из Српске за отворен дијалог о будућности БиХ, без утицаја са стране.