latinica  ћирилица
01/08/2021 |  09:14 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Додик: Српска се неће повући ни педаљ у политичкој борби

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се Република Српска неће повући ни педаљ у политичкој борби у вези са наметањем одлуке Валентина Инцка и да га радује појачана свијест и одговорност свих политичких фактора у Српској.
Милорад Додик (фото:atvbl.com) -
Милорад Додик (фото:atvbl.com)

- Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Ако нас овдје сломе и патосирају, Република Српска нема будућности - сматра Додик.

Он истиче да актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, мјесецима, годинама, те да излаз из кризе види у томе да се наметнута Инцкова одлука одмах стави ван снаге.

- Уколико суспендују Инцкову одлуку можемо разговарати. Ако наставе нападе на Републику Српску слиједе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити усвојене одлуке /у Народној скупштини/. Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима - рекао је Додик у интервјуу за "Вечерње новости".

Додик је рекао да представници Републике Српске неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ово питање не повуче, а када се повуче онда ће се одлучивати шта даље.

- Могуће је само да се пракса наметнутих закона и одлука поништи и да уђемо у дијалог о томе. Ми не бјежимо од дијалога, али то подразумјева јасно да се каже гдје је мјера и да се људима омогући слобода говора, става и политичког односа према неком питању - рекао је Додик и додао да је сада на онима који су смислили проблем да га ријеше.

Он је навео да ће Српска заштити сваког грађанина од наметнутих рјешења Инцка.

- Оформићемо адвокатске тимове и никога нећемо оставити на вјетрометини. Полиција Републике Српске имаће обавезу, чим закони које смо усвојили ступе на снагу да по њима поступа и штити храђане - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да нема страх од хапшења због изречених ставова о Сребреници, те да је зато од почетка тражио да га чува полиција Републике Српске, а не да га штите они који би га хапсили.

Додик је рекао да ће ићи у Сарајево у Предсједништво, јер има ситуација када хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић може да закаже сједницу када он није присутан и да изгласава неке одлуке, осим војних.

- Некада ће бити потребно моје физичко присуство на сједници да би потегао питање националног интереса и ствари пребацио на Народну скупштину Републике Срепске - рекао је Додик.

Он је истакао да ће његово дјеловање у Предсједништву БиХ бити такво да ће на сваком питању, односно одлуци Предсједништва, које се стави пред њега, потегнути питање виталног и националног интереса, те да ће од записника па до свих других одлука гласати против у првом кругу, а у другом потегнути питање виталног националног интереса.

- И то све иде у Народну скупштину Републике Српске која је мјесто коначне одлуке. Народна скупштина је мјесто одлуке, а не Предсједништво БиХ и тога нека буду свјесни у Сарајеву - поручио је Додик.

Он је навео да је било позива из страних амбасада када је рекао да одбацује Инцков закон.

- Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубјеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли `Немојте отићи предалеко нећемо се моћи вратити`. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убјеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана - рекао је Додик.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић апсолутну у праву у оцјени да је атмосфера и посљедња дешавања у БиХ најтежа од завршетка рата, те да је постигнуто политичко јединство у Српској потврда његовог става.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао је да се Кристијан Шмит лажно представља као високи представник, јер он то није.

- Оно што Шмит овдје промовише као своју агенду апсолутно није у надлежности високог представника, што говори о томе да само треба имати појачану сумњу и неприхватање таквог лика. Видим да се Кристијан Шмит расипа неким оптимизимом и покушава да наметне агенду коју само он има о себи. Оно што Шмит најављује то није била улога високог представника у БиХ ни у прошлости - рекао је Додик.

Додик је упитао какве везе има високи представника са питањем Изборног закона или да се бави питањима начина одлучивањима или уставним позицијама.

- То су глупости, чак ни Педи Ешдаун није улази у то, па сад долази Шмит да нам након толико времена улази у то. Шмит нема никакве везе са европским путем БиХ. Европски пут је увијек био власништво домаћих политичких снага. Они игноришу озбиљне напретке овдје који су урађени и стално све држе проблематичним, јер ако каже да је стање добро онда је бесмислено да постоји - нагласио је Додик.

На питање може ли Шмит у свијетлу посљедњих догађаја да забрани рад и смјени политичаре из Републике Српске јер не прихватају наметнуте законе, Додик је рекао "хајде да видимо како ће забранити рад политичарима".

- Нису ни њихове пушке све пуне. Испуцали су се странци овдје и превише - рекао је Додик.