latinica  ћирилица
01/08/2021 |  13:31 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Црква се неће мијешати у политику

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да се Црква неће мијешати у политичке процесе, али да је то морала прошле године када се политика умијешала у црквени живот.
Владика Јоаникије (Фото: in4s.net) -
Владика Јоаникије (Фото: in4s.net)

- Тада су хтјели да народу одузму светиње. Ударили су на част и образ. Морали смо се изборити - рекао је митрополит Јоаникије у бесједи након освештања цркве у селу Главаца, код Берана.

Он је истакао да свака партија у Црној Гори има своје интересе и да се Црква у то неће мијешати.

- Могу људи различито мислити и опредјељивати се, бити у различитим партијама и странкама, то је све легитимно. Нека чине добро сви, па нека се надмећу у добру, а ко буде бољи нека га народ подржи - истакао је митрополит Јоаникије

Говорећи о времену комунизма у Црној Гори, митрополит Јоаникије је навео да се "сва комунистичка прича и скаламерија у држави срушила као кула од карата".

- Све што су радили, све им пропаде. Остадосмо без фабрика и њихових шпијуна и доушника, али, с друге стране, остаде народ осиромашен, преварен и изваран. Међутим, нисмо очајавали, имао се коме народ вратити, а то су биле њихове светиње, огњишта и домови. Вратили смо се својој вјери и једни другима, а то је много важно - поручио је митрополит.

Ипак, како је рекао, одувијек му је било несхватљиво да народ је који има толико светитеља, толико цркава и мученика заборавио на вјеру и запоставио је.

- Тако лако одступити од вјере је чудно. Али, Богу хвала, нису сви одступили. Долази неко ново вријеме - закључио је митрополит Јоаникије.